Japonské akcie zpevnily, mírně vzrostl i kurz dolaru

11.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 11. března (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu se odrazily ode dna a hlavní index si připsal více než procentní zisk. Vzhůru mu pomohly hlavně akcie společnosti JFE Holdings a dalších oceláren, spekulace pak zajistily růst i některým finančním společnostem. Na devizových trzích zpevnil dolar, jeho růst ale nebyl příliš výrazný.

Index Nikkei 225 si připsal 126,15 bodu a obchodní den uzavřel růstem v rozsahu 1,01 procenta na hodnotě 12.658,28 bodu. Zaznamenal tak první růst za tři dny. Předtím klesl až na 12.352 bodů, což byla nejnižší hodnota od konce srpna 2005. Širší index Topix vzrostl o 0,9 procenta a den uzavřel na 1235,15 bodu.

Akcie v Japonsku v posledních dnech urychlily pokles kvůli nepříznivému výhledu americké ekonomiky. Ta nyní ztrácí pracovní příležitosti a ekonomové otevřeně hovoří o tom, že hospodářství patrně upadne do recese. O té by se dalo hovořit, pokud by hrubý domácí produkt dvě čtvrtletí po sobě reálně klesal.

Před koncem obchodování se dostavila takzvaná vlna krytí krátkých pozic, kdy obchodníci ruší sázky na pokles cen a jsou nuceni na trhu nakoupit podkladové aktivum. Díky tomu se jeho cena zvyšuje. Pocítily to například i bankovní tituly v čele s ústavem Mitsubishi UFJ Financial Group. Jeho akcie se během dne dotkly téměř čtyřletého minima.

"Po ranním propadu trhu začali někteří analytici spekulovat, že americká centrální banka přistoupí k mimořádnému snížení úrokových sazeb. Pak došlo ke krytí krátkých pozic," řekl analytik spoelčnosti Chiba Asset Management Hiroaki Osakabe. Podle něj se na trhu objevili také investoři, kteří začali nakupovat silně podhodnocené akcie.

Na devizových trzích se mírně zvýšil kurz dolaru vůči jenu, podle ekonomů ale není pravděpodobné, že by dolar zahájil silnější růst. K jenu tak nadále zůstává blízko osmiletého minima a k euru je stále blízko historicky nejnižší hodnoty.

V závěru obchodování se dolar k jenu prodával za 101,94 USD a pouze mírně oslabil ze 102 jenů, kde byl v pondělí. Vzrostl ale vůči hodnotám z průběhu dne. Na paritě s eurem zpevnil na 1,5361 z 1,5372 USD, zatímco euro k jenu oslabilo na 156,58 z předchozího kurzu 156,81 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK