Koláček a Měkota prodali podíl ve firmě Czech Coal partnerům

11.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Podnikatelé Antonín Koláček a Luboš Měkota prodali podíly v uhelné skupině Czech Coal, která spoluvlastní Mosteckou uhelnou (MUS), dosavadním partnerům. ČTK to dnes sdělil mluvčí Czech Coal Radek Stavěl. Vasil Bobela a Petr Pudil za ně podle informací MF Dnes zaplatili 11,5 miliardy korun, mluvčí ale nechtěl tuto částku komentovat.

"Podrobnosti transakce nebudou zúčastněné strany podle vzájemné dohody zveřejňovat," řekl Stavěl. Společnost Czech Coal N.V. registrovaná v Nizozemsku drží ve skupině a v MUS 51procentní podíl. Zbývající devětačtyřicetiprocentní podíl vlastní kyperská společnost Indoverse Czech Coal Investments podnikatele Pavla Tykače.

Kolem Mostecké uhelné a jejího uhlí krouží velcí energetičtí hráči. Před koncem loňského roku o koupi firmy - dosud neúspěšně - jednala tuzemská elektrárenská jednička ČEZ. Společné plány na výstavbu hnědouhelné elektrárny loni oznámili rovněž MUS a německý koncern E.ON.

Podle MF Dnes měli ve firmě Czech Coal N.V. doposud Koláček a Měkota po 40 procentech akcií a Bobela s Pudilem po 10 procentech. Nyní ji tak kontrolují pouze Bobela s Pudilem.

Oba jsou zároveň manažery klíčových společností skupiny. Bobela je předsedou představenstva MUS a Pudil je předsedou představenstva a generálním ředitelem Czech Coal.

Na strategických záměrech skupiny se změnou v akcionářské struktuře podle Stavěla nic nemění. "Zájmem Czech Coal je dosažení postavení nejúspěšnějšího nezávislého obchodníka na trzích s elektrickou energií a hnědým uhlím," dodal mluvčí.

Mostecká uhelná těží hnědé uhlí ve dvou lokalitách. Vršany mají zásoby uhlí v rámci územních limitů až do roku 2058, lom ČSA zhruba do roku 2020. Za hranicemi ekologických limitů však leží podle odhadu MUS dalších 750 milionů tun uhlí.

Vedle Mostecké uhelné a obchodníka s energetickými komoditami Czech Coal do skupiny dále patří řada obslužných společností a majetkové účasti v regionálních teplárnách. Skupina zaměstnává více než 6000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK