Likvidátor Harvardu požaduje po Koženém a Vostrém 16 miliard Kč

11.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Likvidátor Harvardského průmyslového holdingu (HPH) Zdeněk Častorál požaduje po zakladateli společnosti Viktorovi Koženém a jeho spolupracovníkovi Borisovi Vostrém za podvody náhradu škody zhruba po osmi miliardách Kč. Častorál to dnes řekl na tiskové konferenci. Soud s Koženým a Vostrým začal v únoru. Kožený prý poskytne pražskému soudu důkazy o své nevině. Holding má asi 240.000 podílníků.

Častorál se domnívá, že Kožený a Vostrý páchali v HPH trestnou činnost. Soud podle jeho předpokladů potrvá ještě půl roku až rok. Jak uvedl, postup likvidace směruje do soudního vymáhání majetku v Česku, úsilí o neplatnost vzniku tzv. trustů na Kypru a žaloby v Ázerbájdžánu, kde prý holding nebyl jako řádný účastník připuštěn k privatizaci. Další kroky činí likvidátor na Slovensku a v Lucembursku.

Likvidátor se nyní snaží získat mimo jiné 20 milionů dolarů (asi 320 milionů Kč) z účtu Vostrého advokáta, 100 milionů Kč zajištěných orgány činnými v trestním řízení, 31 milionů dolarů (asi 500 milionů korun) zajištěných na Kajmanských ostrovech a 12,5 milionu dolarů (200 milionů Kč) zajištěných v Lucembursku.

Kožený koncem letošního února ČTK řekl, že hodlá pražskému městskému soudu předložit auditorské zprávy harvardských fondů a společností, které založil a vlastnil, a prokázat tím, že veškeré obchody, z jejichž podvodů je obžalován, se uskutečnily podle pravidel. Před soudem je obviněn z podílu na zpronevěře majetku za 16 miliard korun. Holding se k soudnímu jednání připojil jako poškozená strana.

V procesu je Kožený společně s bývalým spolupracovníkem z harvardských fondů Borisem Vostrým stíhán za podvod a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Hrozí jim každému až 12 let vězení. Oba jsou stíháni jako uprchlí - Kožený žije na Bahamách a Vostrý ve středoamerickém Belize. Veškerá obvinění Kožený odmítá a své stíhání označuje za politicky motivované.

Náhradní valná hromada HPH schválila koncem února účetní závěrku společnosti za rok 2006, podle které majetek HPH činil 20,9 miliardy korun. Majetek holdingu spočívá především v zástavních smlouvách a směnkách za Koženého firmami.

Vedení HPH stále pracuje na přípravě žaloby na stát, v níž půjde o desítky miliard korun. Soudit se chce kvůli škodám způsobeným zejména liknavou prací policie, soudů i dalších institucí. To považuje za hlavní příčinu, proč se dosud nepodařilo uzavřít likvidaci holdingu.

HPH vznikl z Koženého Harvardských privatizačních fondů, a poté vstoupil do likvidace. Soud mu zablokoval i část majetku. Likvidaci a konání valných hromad provází řada právních sporů. Kožený je v Česku stíhán jako uprchlý. V Česku je spolu s Vostrým stíhán také jako uprchlý za to, že v letech 1995 až 1997 převáděli majetek z Harvardských fondů a Sklo Unionu Teplice v hodnotě asi 11,5 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK