EU se prý bude snažit, aby kurz eura odrážel realitu

11.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Brdo (Slovinsko) 11. března (zpravodaj ČTK) - Evropská unie se bude snažit, aby kurz eura odrážel realitu. Novinářům to dnes řekl slovinský ministr financí Andrej Bajuk, jehož země v současnosti unii předsedá. Evropská společná měna láme v poslední době jeden rekord za druhým a dokonce prorazilo psychologickou hranici 1,50 dolaru za jedno euro. Dnes přitom kurz dosáhl nového maxima 1,5469 USD/EUR.

"Kurzy by měly odrážet ekonomickou realitu," uvedl Bajuk s tím, že se EU bude snažit, aby se tak skutečně stalo. Není to přitom zdaleka první hlas, kterého vývoj na trzích znepokojuje. Nejvíce si stěžují především exportéři, které silný kurz poškozuje.

O největší rozruch se minulý týden postaral Ernest-Antoine Seilliére, šéf možná největšího hospodářského sdružení v EU - BusinessEurope. "Euro dlouhodobě nepřežije absenci politické podpory. Máme na mysli především euroskupinu," řekl. Vystihl navíc náladu mnoha exportérů, kteří volají po zásahu Evropské centrální banky (ECB) a žádají snížení základní úrokové sazby. To by snížilo atraktivitu evropské měny pro investory a dočasně by to mohlo vést k jejímu oslabení. ECB ovšem úrokovou sazbu zatím ponechalo stejnou. Znepokojuje jí totiž výše inflace.

Celá řada exportérů a politiků však díky tomu volá po politickém zásahu a vyzívají Evropskou unii, aby zajistila větších vliv unijních institucí a vlád na společnou měnu. Snadněji by tak mohly krotit kurz eura. Šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet či šéf Evropské komise José Barroso ale na druhou stranu varují, že síla měny odráží sílu ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK