Akciové trhy letos výrazně ztrácejí, zlepšení zatím nelze čekat

11.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Akciové trhy ve světě od začátku letošního roku výrazně ztrácejí a s rychlým zlepšením nelze počítat ani navzdory tomu, že pokles hlavních indexů někdy přesahuje hranici 20 procent. Lepší vyhlídky však mají trhy, jejichž ekonomika není spjata s ekonomikou Spojených států a kde podniky značnou část produkce uplatňují na domácím trhu.

Výprodej na akciových trzích začal už loni v létě, kdy se projevily dopady krize v části hypotečního trhu v USA. Na podzim se trhy sice z části vzpamatovaly, od té doby ale vytrvale klesají. Trh má obavy, že se americká ekonomika ocitne v recesi, což sráží akcie především v USA.

"Ekonomika je velmi slabá a ještě bude slábnout. Je to ale součást normálního hospodářského cyklu," řekl k vyhlídkám americké ekonomiky hlavní analytik investiční banky A.G. Edwards Albert Goldman. Řada věcí se podle něj vymkla kontrole jak v USA, tak v zahraničí a investorům nezbývá než se obrnit trpělivostí.

Ačkoli ztráty mají od začátku roku akcie na burzách ve vyspělých i v tranzitních ekonomikách, meziroční srovnání už tak jednoznačné není. Třeba index burzy v Šanghaji od začátku roku ztrácí asi 21 procent, avšak v porovnání s loňským březnem má pořád zisk kolem 48 procent. Naopak akcie na pražské burze mají ztráty od začátku roku i meziročně.

Dow Jonesův index v těchto dnech spadl pod roční minimum a pohybuje se kolem 11.750 bodů. Pokud krize na úvěrových trzích v USA vyhrotí situaci na trhu realit, pak může index podle technické analýzy spadnout až k 11.000 bodů. V takovém případě by se pod prodejním tlakem ocitly i burzy v dalších zemích.

Zatímco hlavní indexy klesají ve většině zemí, některé obory prosperují i za těchto podmínek. Platí to především o firmách, které se zabývají produkcí základních komodit, jako jsou drahé kovy, ropa nebo železná ruda. Výrazné zisky mají za poslední rok i podniky, jež se věnují výrobě hnojiv a příbuzných komodit.

Analytici upozorňují, že v poslední době lze vysledovat změny chování akciových trhů v Číně, Hongkongu a Latinské Americe. "Letošní rok bude pro Latinskou Ameriku velkou zkouškou," řekl analytik společnosti Aberdeen Asset Management Devan Kaloo. Znamená to, že tyto trhy mají největší šanci vymanit se ze závislosti New Yorku a brzy se vrátit k růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK