Průzkum: Zaměstnavatelé budou zvyšovat počet pracovních míst

11.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Zaměstnavatelé v České republice hodlají v příštím čtvrtletí zvyšovat počet pracovních míst. Nabírat nové pracovníky se chystá 15 procent zaměstnavatelů, tři procenta firem chtějí stavy zaměstnanců snižovat. Vyplývá to z průzkumu společnosti Manpower, představeného na tiskové konferenci.

Rozdíly průzkum zaznamenal mezi odvětvími. Z deseti sledovaných odvětví vykázal nejvyšší potenciální růst, o 24 procent, zpracovatelský průmysl. Nadprůměrných hodnot dosáhla ještě tři odvětví: doprava, finanční zprostředkování a těžba nerostných surovin. Jediným odvětvím, kde zaměstnavatelé očekávají pokles zaměstnanců, byla energetika.

Regionální rozdělení je vyrovnané. Společnost v průzkumu rozčlenila Česko na tři oblasti - Čechy, Moravu a Prahu. Výsledky jednotlivých oblastí se neodchylují od celorepublikového průměru.

V mezinárodním srovnání má Česká republika podobné výsledky jako Rakousko a Německo. Další dvě země východní Evropy, Polsko a Rumunsko, očekávají růst poptávky o 30 procent.

Šetření společnost provedla u 784 zaměstnavatelů z celé České republiky. Součástí vzorku byly malé i velké firmy soukromého sektoru a některé státní instituce. Všichni dotazovaní uváděli, jak se změní počet zaměstnanců jejich společnosti v příštích třech měsících.

Nezaměstnanost v České republice v únoru klesla na 5,9 procenta a podle analytiků v průběhu roku ještě klesne. Na jedno pracovní místo připadají v průměru dva zaměstnanci, což zaměstnavatelům ztěžuje výběr pracovníků.

Průzkum trhu práce provádí společnost Manpower 46 let. Letos sebrala data od 55 tisíc zaměstnavatelů ve 32 zemích. Česká republika se průzkumu zúčastnila poprvé. Dalšími nováčky byli letos Polsko, Rumunsko, Řecko a Guatemala.

Americká společnost Manpower podniká již téměř 60 let v oblasti personálních služeb. Má 4500 poboček má v 80 zemích světa. V České republice je od roku 1991, v loňském roce tu zprostředkovala práci 12 tisícům lidí. Roční obrat společnosti na českém trhu činí 1,2 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK