EK povolila Googlu koupit konkurenční DoubleClick

11.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 11. března (zpravodaj ČTK) - Evropská komise vyjádřila souhlas s tím, aby americký internetový gigant Google převzal společnost DoubleClick, svého rivala na trhu internetové reklamy. Novináře o tom informovala Evropská komise. Loni v listopadu přitom komise dospěla k předběžnému závěru, že by převzetí za 3,1 miliardy dolarů (56,4 miliardy Kč) mohlo poškodit konkurenční prostředí.

Spojení Googlu s DoubleClickem se dosud obávali i inzerenti a spotřebitelé. Podle inzerentů by nový podnik mohl získat na webu dominantní pozici, zatímco zástupci spotřebitelů se vyjadřují s obavami o soukromá data a lavinovitý dopad na média, která jsou na internetové reklamě závislá čím dál více.

Komise nakonec ovšem dospěla k závěru, že Google a DoubleClick vlastně rivalové nejsou, a tak by jejich transakce neměla ovlivnit volnou soutěž na internetovém trhu.

Krok Googlu je součástí rozsáhlé, rychlé konsolidace celého odvětví webové reklamy. Microsoft kupuje za šest miliard dolarů společnost aQuantive, která je největší americkou agenturou interaktivní reklamy. Yahoo koupila BlueLithium za 300 milionů dolarů a AOL ze skupiny Time Warner převzala firmu Tacoda. Oba koupené podniky přitom mají technologie sledující chování uživatelů na síti, díky nimž mohou inzerenti svou propagaci přesněji zaměřit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK