Část ODS chce změnit návrh na zrušení podpory stravenek

11.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Některým poslancům ODS se nelíbí část vládního návrhu na zrušení daňové podpory stravenek. Podle nich znevýhodňuje malé firmy bez závodního stravování. Velkým firmám by naproti tomu výhody zůstaly. Na poslaneckém klubu se přesto dohodli, že návrh nechají projít do druhého čtení a pak o něm budou debatovat. Dnes to řekl poslanec ODS Tomáš Kladívko.

Podle serveru iDnes se dva bývalí sociální demokraté Michal Pohanka a Miloš Melčák rozhodli, že novelu nepodpoří. Podporu stravenek chtěla zrušit již loni vláda v reformě veřejných financí, ale právě na přání Melčáka a Pohanky zůstala zachována. "Je to jedna z mála věcí, kterou jsme si dokázali v reformě vybojovat. Návrh nepodpoříme i přes kampaň, která se strhla po odvysílání reportáže v České televizi o firmě Sodexho," cituje server iDnes poslance Pohanku. Nedávno přitom ještě oba poslanci dali v médiích najevo, že by návrh mohli podpořit.

Vládní návrh novely zákona o dani z příjmů ruší zvýhodnění stravenek tím, že zaměstnavatelé už nebudou moci odečítat část příspěvku na stravenky od daňového základu. S návrhem nesouhlasí opozice, proti jsou odbory, ale i zaměstnavatelé. Odbory dokonce dnes uspořádaly demonstraci, na které kromě jiného vyjádřily odpor proti zrušení výhod pro stravenky.

Počátkem letošního roku ČT odvysílala reportáž, v níž uvedla, že největší vydavatel stravenek v ČR, firma Sodexho Pass, údajně zaplatila za pokračující daňové zvýhodnění stravenek 100.000 eur (2,6 milionu korun) firmě No Comment!. Ta je údajně blízká vedení ODS.

Stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka dokonce navrhl, aby sněmovna tento bod vyřadila z programu schůze. Jeho návrh ale nenalezl mezi poslanci podporu, a tento bod tak na programu schůze zůstal. Sněmovna se jím bude zabývat příští úterý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK