Velké cestovní kanceláře zvýšily palivové příplatky

11.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Velké cestovní kanceláře zvýšily v těchto dnech palivové příplatky u leteckých zájezdů o 200 korun. Cena dovolených se tak před začátkem hlavní prodejní sezony mírně zvyšuje. Dnes to řekli oslovení zástupci firem. Důvodem je neustále rostoucí cena ropy, která zdražuje letenky u objednaných nepravidelných letů, tzv. charterů.

Zástupci cestovních kanceláří dodali, že vyšší cenu zaplatí pouze noví klienti; ti, kteří si koupili či rezervovali zájezd dříve, doplácet nebudou.

Jako první zdražil Čedok, v pondělí se připojila CK Fischer a dnes ji následovaly cestovní kanceláře Exim Tours a Firo-tour. Všechny čtyři kanceláře, které patří k lídrům trhu s leteckými zájezdy, zvedly poplatky shodně z 1590 na 1790 korun. "Je to logické, všichni létají se stejnými společnostmi," řekl mluvčí Fischera Daniel Plovajko.

České cestovní kanceláře využívají především služeb Travel Servisu a Českých aerolinií. Podle Plovajka se navýšení poplatků vypočítavá podle speciálního vzorce, pokud cena ropy přesáhne určitou hranici.

Palivové příplatky jsou významnou součástí ceny zájezdu. Většina cestovních kanceláří je ze základní ceny vyčleňuje a uvádí zvlášť. Tuto praxi dlouhodobě kritizuje Sdružení obrany spotřebitelů, které ji považuje za matoucí pro klienty. Cestovní kanceláře však vidí vinu na straně aerolinií, které poplatky rovněž vyčleňují z ceny letenky.

Pro přímé zákazníky české letecké společnosti zatím poplatky nezvyšovaly. "Situaci monitorujeme a zvažujeme případné další kroky," řekla dnes Marcela Fialková z tiskového oddělení ČSA. Neupřesnila, zda v úvahu připadá i zvýšení poplatků. Druhá česká letecká společnost Travel Service podle své mluvčí Vladimíry Dufkové zvýšení poplatků zatím neplánuje.

Naposledy České aerolinie zvýšily palivový příplatek kvůli rostoucí ceně ropy loni v listopadu. Na středních tratích se poplatek zvýšil o pět eur na 22 eur (550 Kč) a na dálkových tratích vzrostl o tři eura na 60 eur (1500 Kč). Předtím se po přechodném poklesu ceny zvyšovaly poplatky loni v červnu.

Cena ropy na světových trzích neustále roste; v uplynulých dnech překročila novou rekordní hranici 108 dolarů za barel. Některé světové aerolinie proto již ke zvýšení palivových příplatků přistoupily. Naposledy tak učinila německá Lufthansa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK