Soukromé pozemky asi budou moci být vyvlastněny kvůli záplavám

11.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Soukromé pozemky asi budou moci být v krajním případě vyvlastněny kvůli výstavbě protipovodňových opatření, například hrází. Umožnit to má novela vodního zákona, kterou dnes sněmovna poslala do závěrečného schvalování. K vyvlastnění by mohl stát přistoupit v případě, že se nepodaří dohodnout se s vlastníkem vybraného pozemku

Norma je podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS) velmi potřebná kvůli tomu, že Česko sice má dostatek peněz pro stavbu protipovodňových opatření, ale řadu projektů brzdí obtížná vyjednávání s vlastníky pozemků podél řek. "Do roku 2012 máme na protipovodňová opatření připraveno přes 14 miliard korun," uvedl ministr.

Novela podle něj umožní rychle stavět poldry, kam by se při povodni rozlévala voda. Majitelé pozemků, zejména zemědělci, by na nich mohli nadále hospodařit, v případě zaplavení jim stát škody nahradí. Návrh také obsahuje takzvaný institut chráněných lokalit pro akumulaci povrchových vod. V těchto místech nebudou smět být umísťovány stavby nebo provozovány činnosti, které by ztížily využití lokalit pro stavbu suchých poldrů.

Ministr podpořil všechny úpravy novely, jejichž přijetí doporučily sněmovní výbory. Poslanci chtějí, aby se odškodnění vztahovalo také na již vybudované suché nádrže. Další změna se týká obcí, na jejichž území se čerpá podzemní voda. Za čerpání této vody se odvádí poplatky a poslanci chtějí, aby z nich dotčené obce část dostávaly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK