Koruna k euru stagnuje, k dolaru je mírně slabší

11.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Domácí měna navázala na pondělní relativně klidné obchodování. Proti euru koruna stagnovala a k dolaru byla o sedm haléřů slabší. V 16:35 SEČ se obchodovala při kurzech 25,04 Kč/EUR a 16,38 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Za posledních několik dnů je již zvykem, že devizový kurz Kč/EUR nabere směr nahoru, ale v odpoledních hodinách výraznou část tohoto pohybu opět vymaže. Nejinak tomu bylo i dnes. Dopoledne česká měna oslabila nad 25,15 za euro, po obědě se však situace otočila a koruna zamířila zpět k úrovni 25,00 Kč/EUR," uvedl Miroslav Frayer z Komerční Banky. Vývoj na ostatních regionálních měnách byl ale poněkud odlišný, když si zejména maďarský forint a polský zlotý výrazně polepšily, doplnil.

Frayer také připomněl, že ve středu budou zveřejněny údaje o lednové průmyslové výrobě a "bude zajímavé především sledovat, jak se do jejího vývoje promítne silná koruna a zpomalující se dynamika růstu u našich zahraničních partnerů".

Hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora se domnívá, že pokud se prorazí hladina kurzu dolaru k euru 1,55 USD/EUR, otevře se dolaru prostor k dalšímu oslabení až na 1,60 USD/EUR. "Tato hladina podle nás už ale nepadne, protože očekávání, že americká centrální banka sníží v brzké době své úrokové sazby o tři čtvrtě procentního bodu, jsou v kurzu již započtena," dodal.

Aktuálně se dolar se obchodoval k euru mírně silnější při kurzu 1,523 USD/EUR proti dopoledním hodnotám kolem 1,537.

Podle Pikory je obava z dalšího propadu kurzu dolaru, kromě strachu z americké inflace, v pozadí rekordních cen ropy. Její ceny rekordně rostou již pátý den v řadě a lehká americká ropa se dnes v jednu chvíli vyhoupla až nad 109 dolarů za barel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK