Ceny ropy po zásahu Fedu klesly z rekordů v blízkosti 110 USD

11.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. března (ČTK) - Světové ceny ropy dnes vystoupily na nové rekordy až k blízkosti 110 dolarů za barel, odpoledne ale v reakci na oživení kurzu dolaru sestoupily zpět. Dolar reagoval růstem na to, že americká centrální banka (Fed) a další centrální banky světa oznámily nové kroky na podporu rozkolísaných finančních trhů.

Americká lehká ropa během dneška vystoupila až na rekordních 109,72 dolaru za barel, čímž vyvrcholil pátý den jejího růstu na nová maxima. Poté ale po zásahu Fedu klesla a v 16:00 SEČ byla proti pondělku levnější o 66 centů na 107,24 dolaru za barel. Severomořská ropa Brent oslabila o půl dolaru na 103,65 USD za barel, když předtím vystoupila až na nové maximum 105,82 USD.

Fed oznámil, že v dodatečných úvěrech pustí na peněžní trh dodatečnou sumu až 200 miliard dolarů; menší částky přislíbily i centrální banky eurozóny, Británie, Švýcarska a Kanady. Nový koordinovaný zásah posílil akciové trhy a oživil kurz dolaru vůči jenu i euru. Ropa v posledních dnech rostla zejména pod tlakem dolaru klesajícího na stále nová minima k euru i koši měn.

"Ropa rozhodně reaguje na zvrat v pohybu dolaru," potvrdil agentuře Reuters analytik Tom Bentz z BNP Paribas Commodity Futures.

Ropu letos tlačí vzhůru horečnaté spekulace na trzích komodit, podporované zejména slabým dolarem. Pokles dolaru láká investory, aby se proti němu a zvýšené inflaci zajišťovali investicemi do ropy a dalších komodit. Navíc kvůli obavám z recese v USA a krize globálních úvěrových trhů oslabují akciové trhy, což investory také nutí hledat výnosy na trzích komodit. Podle řady analytiků tak má současná cena s fyzickou nabídkou a poptávkou jen málo společného.

"Pohlédneme-li na situaci celkově, myslíme si, že poslední cenový vzestup v komoditním sektoru byl z valné většiny způsoben rozsáhlým přílivem kapitálu od institucionálních investorů, zejména hedgeových fondů," uvedla investiční společnost Tiberius Asset Management. Investiční banka Goldmadn Sachs, která až dosud předpovídala takřka výlučně růst cen, nyní upozornila, že v příštích měsících hrozí ropnému trhu kvůli cyklické slabosti výrazná likvidace investic ze strany fondů; to by zřejmě vyvolalo prudký cenový propad.

Ceny ropy dopoledne mírně klesly po zprávě Mezinárodní agentury pro energii. Ta předpověděla, že poptávka vyspělých zemí po ropě bude letos kvůli pomalejšímu ekonomickému růstu a rekordním cenám nižší, než se dosud očekávalo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK