Brusel vyšetřuje, zda bratislavské letiště nezvýhodňuje Ryanair

11.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Štrasburk 11. března (ČTK) - Evropská komise začala vyšetřovat, zda bratislavské letiště M. R. Štefánika nezvýhodňuje největšího evropského nízkonákladového dopravce Ryanair, a neposkytuje mu tak nezákonnou státní pomoc. Stížnost na dohodu, podle níž letiště účtuje irskému přepravci nižší sazby, podal nejmenovaný stěžovatel, uvedla dnes komise.

Komise nyní letišti nařídila, aby jí poskytlo kopii dohody o poskytování letištních služeb s Ryanairem. Na první takovou žádost představitelé letiště nereagovali. "Bez přístupu k tomuto dokumentu a na základě obav vznesených stěžovatelem má komise pochybnosti o slučitelnosti s pravidly EU o státní pomoci," uvedl výkonný orgán EU.

Stěžovatel podle komise uvedl, že podle dohody z prosince 2005 a platné do roku 2016 nabízí letiště Ryanairu slevu až 31 procent pro spoje na dosavadních linkách z Bratislavy. Na nové linky údajně letiště dává firmě slevu 48 procent.

Ryanair udělal v evropské letecké dopravě revoluci mimo jiné tím, že zavedl lety na levná regionální letiště. Ta občas nabízejí diskontním aerolinkám slevy a další pobídky, což se ale nelíbí Bruselu. Evropská komise Ryanairu v roce 2004 nařídila vrátit 4,5 milionu eur, které dostal od belgického letiště Charleroi, a uzavřít s tímto letištěm novou smlouvu bez nezákonných pobídek.

Ryanair loni na podzim uvedl, že pro letošní rok zvažuje vytvořit z bratislavského letiště svou další domovskou základnu. Ryanair chce také výrazně rozšíří počet destinací, do kterých z Bratislavy létá.

Ryanair podniká na Slovensku od října 2005. Jeho služby při letech do a z Bratislavy od té doby využilo více než milion cestujících. Loni v listopadu vstoupil Ryanair také na pražské letiště, když spustil pravidelnou linku mezi Prahou a irským Dublinem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK