Střední Asie bude od příštího roku prodávat plyn dráže

11.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 11. března (ČTK) - Středoasijští vývozci zemního plynu v čele s Turkmenistánem budou od příštího roku prodávat svou surovinu za "evropské ceny", tedy mnohem dráž než dosud. Oznámil to dnes ruský monopolní vývozce plynu Gazprom, přes jehož plynovody naprostá většina středoasijského plynu proudí. Hlavním odběratelem plynu z Turkmenistánu mimo Rusko je Ukrajina, která vede s Gazpromem o plyn časté spory.

Gazprom uvedl, že se z Turkmenistánem, Kazachstánem a Uzbekistánem dohodl, že od nich bude odkupovat plyn za ceny blízké cenám pro evropské zákazníky. Gazprom účtuje Evropě za 1000 krychlových metrů plynu kolem 378 dolarů a letos by se podle zdrojů agentury Reuters mohla cena dostat ke 400 dolarům. Ukrajina nyní platí za metr krychlový středoasijského plynu 179,50 dolaru.

Dohodu se středoasijskými zeměmi oznámil Gazprom těsně před novými moskevskými rozhovory s ukrajinským státním podnikem Naftogaz o dohodě na letošní rok. Gazprom minulý týden Ukrajině několik dní omezoval dodávky kvůli nesplacenému dluhu a proto, aby ji přiměl k uzavření dohody o dodávkách na tento rok.

Naftogaz v Kyjevě uvedl, že od počátku roku odebírá výlučně plyn ze Střední Asie, a naznačil, že hodlá pro letošek zachovat dosavadní cenu. Plyn z Turkmenistánu se na ukrajinském dovozu plynu podílí asi třemi čtvrtinami; Naftogaz přitom prohlásil, že pro letošní rok nemá vůbec v plánu použít plyn původem z Ruska.

Gazpromu těžba plynu na Sibiři stagnuje, a podnik si tak vypomáhá dodávkami ze Střední Asie. Z těchto zemí má letos odebrat asi 70 miliard krychlových metrů plynu. Gazprom sám těží asi 550 miliard metrů krychlových a do Evropy exportuje kolem 150 miliard.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK