EIA: Ekonomika USA upadne v prvním pololetí do recese

11.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 11. března (ČTK) - Americká ekonomika zažije v prvním i druhém čtvrtletí mírný pokles, který bude znamenat první hospodářskou recesi od roku 2001. Již ve třetím čtvrtletí se však ekonomický růst obnoví, uvedl v dnešní prognóze Úřad pro energetické informace (EIA) při ministerstvu energetiky USA.

EIA je tak prvním americkým vládním úřadem, který předpovídá největší ekonomice světa v letošním roce recesi; ta je definována jako dvě čtvrtletí poklesu hrubého domácího produktu za sebou. Vláda prezidenta George Bushe prozatím zastává názor, že ekonomika zpomalí, růst však nepřestane.

EIA předpovídá, že hodnota HDP se v prvním čtvrtletí sníží proti předešlému čtvrtletí asi o 14 miliard dolarů a ve druhém čtvrtletí klesne o dalších více než 20 miliard. To by znamenalo jen nepatrný pokles o 0,1 až 0,2 procenta. Ve třetím čtvrtletí se však již hodnota HDP podle prognózy dostane asi 70 miliard nad úroveň čtvrtého čtvrtletí a téměř jedno procento nad hodnotu předešlých tří měsíců.

Pro celý letošní rok EIA předpovídá zpomalení růstu na 1,3 procenta, nejnižší úroveň od roku 2001. Loni ekonomika zvolnila tempo na 2,2 procenta, nejméně od roku 2002, a ve čtvrtém čtvrtletí se růst téměř zastavil na 0,6 procenta.

V letošním roce předpovídá sklouznutí americké ekonomiky do recese řada ekonomů a investorů. Hospodářství od loňska oslabuje především krize na trhu bydlení, kde v důsledku hypoteční krize prudce klesá výstavba domů, jejich prodej i ceny. Problémy kvůli hypotékám pociťuje celý úvěrový trh a to vše se negativně odráží na trhu práce a oslabuje spotřební výdaje i firemní investice.

Také centrální banka USA (Fed) minulý měsíc snížila předpověď letošního hospodářského růstu Spojených států na 1,3 až 2,0 procenta z dosavadních 1,8 až 2,5 procenta. Šéf Fedu Ben Bernanke však ve svých dosavadních vystoupeních recesi nepřipouštěl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK