Zemědělci budou moci dostávat zpět část spotřební daně z nafty

11.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Zemědělci budou moci v budoucnu zřejmě stejně jako dřív dostávat zpět část spotřební daně z nafty, kterou spotřebovali při práci na poli. Nynější zákon o spotřební dani to totiž neumožňuje. Poslanecká sněmovna dnes v prvním čtení podpořila návrh novely, která má tento stav napravit. Novelou se nyní bude zabývat sněmovní rozpočtový výbor, poslanci mu zkrátili lhůtu pro projednání na pět dní.

Zákon ukládá přimíchávat do motorové nafty dvě procenta metylesteru řepkového oleje nebo ethylesteru řepkového oleje. Na tuto směs se ale podle nynějšího znění zákona o spotřební dani vratka daně nevztahuje. Ten počítá pouze s čistou naftou, která se však již neprodává. Zemědělci by tak na vratku neměli nárok.

Zemědělci mají nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili za naftu při jejím nákupu a kterou spotřebovali při zemědělských činnostech. Ročně tak dostávají asi 1,5 miliardy korun. Novela nyní rozšiřuje vratku i na naftu s maximálně pěti procenty biosložky.

Podle předkladatelů šlo o legislativní chybu a opomenutí ve chvíli, kdy se schvaloval zákon o přimíchávání biosložek do nafty. "Bylo to opomenutí," konstatoval dnes ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). Bývalý ministr zemědělství Petr Zgarba (ČSSD) připomněl, že vratku na spotřební daně uplatňuje řada okolních zemí, a pokud by sněmovna novelu nepřijala, ocitli by se domácí zemědělci vůči nim v konkurenční nevýhodě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK