Evropské akcie díky zásahu centrálních bank výrazně oživily

11.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. března (ČTK) - Západoevropské akciové burzy dnes výrazně oživily a smazaly celou pondělní ztrátu. Akcie povzbudilo rozhodnutí centrálních bank světa pomoci peněžním trhům další rozsáhlou injekcí krátkodobých úvěrů. Evropské i světové burzy jinak letos výrazně slábnou v obavách z toho, že globální úvěrová krize bude pro banky znamenat další vysoké ztráty a ochromí celé ekonomiky.

Panevropský index FTSEurofirst 300 v závěru stoupl o 1,2 procenta na 1269,46 bodu a během dne po zásahu centrálních bank získával až 2,5 procenta. Oživil tak z pondělního propadu na nejnižší úroveň od června 2006. Od počátku roku však index ztrácí asi 16 procent.

Centrální banka USA (Fed) oznámila, že dodá bankovnímu sektoru v krátkodobých úvěrech mimořádný objem až 200 miliard dolarů a další dodatečnou likviditu přislíbily banky Británie, eurozóny, Švýcarska a Kanady. Za tři měsíce je to již druhá taková koordinovaná akce centrálních institucí na podporu trhů zablokovaných všeobecnou nedůvěrou a úvěrovou krizí.

Nejvýrazněji dnes oživily bankovní akcie. Oborový index evropských bank posílil o 3,3 procenta; o více než čtyři procenta rostly akcie Royal Bank of Scotland a Société Générale, která navíc těžila z úspěšné emise nových akcií.

Ceny ropy během dne stoupaly na nové rekordy, a i když po zásahu Fedu klesly, akcie ropných společností zůstávaly silné. Evropský trh tak podpořil i nárůst akcií společností jako Royal Dutch Shell nebo Total.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK