Americké akcie díky zásahu Fedu vzrostly nejvíce za pět let

11.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. března (ČTK) - Americký akciový trh dnes zastavil třídenní pokles a jeho hlavní indexy zaznamenaly téměř čtyřprocentní přírůstky, nejvyšší denní zisky za pět let. Burzy v USA i Evropě podpořilo oznámení světových centrálních bank v čele s americkým Fedem, které se rozhodly pomoci finančním trhům přísunem stovek miliard dolarů v krátkodobých úvěrech. Tento krok přispěl i k výraznému oživení kurzu dolaru.

V newyorském závěru Dow Jonesův index stoupl o 3,55 procenta na 12.156,81 bodu a zaznamenal nejlepší výkon od března 2003. Stejně tak výjimečně si vedl index technologického trhu Nasdaq, který uzavřel vzestupem o 3,98 procenta na 2255,76 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 3,7 procenta a registroval nejrazantnější růst od října 2002.

Centrální banky nejvyspělejších zemí světa dnes oznámily, že opět podpoří globální finanční systém mimořádným přísunem nových peněz. Většinu z toho dodá americký Fed, který poskytne celkem 200 miliard dolarů, aby zmírnil úvěrovou krizi, která ochrnuje banky, ohrožuje celou globální ekonomiku a sráží dolů akciové trhy. Za minulé tři dny Dow Jonesův index ztratil více než 500 bodů a od loňského října, kdy dosáhl nového rekordu, klesl o 2100 bodů.

Po zprávě se vydaly vzhůru hlavně akcie bank a úvěrových firem a prudce rostly zejména akcie Citigroup. Dál výrazně rostly akcie ropných koncernů jako Exxon Mobil, jimž prospívají rekordně vysoké ceny ropy.

Zásah Fedu a dalších bank prospěl i akciím v Evropě. Západoevropský index FTSEurofirst 300 posílil o 1,2 procenta a pražský index PX vyskočil o 3,3 procenta.

Americká měna dnes díky zásahu centrálních bank všeobecně oživila. Koordinovaná akce zmírnila obavy z prohloubení úvěrové krize a recese americké ekonomiky. Dolar v minulých dnech a týdnech klesal na stále nová minima ve vyhlídkách na ekonomické potíže, proti nimž bude centrální banka zasahovat dalším snižováním úrokových sazeb.

V závěru newyorského obchodování dolar k euru zpevnil na 1,5315 USD z pondělního závěru 1,5342 USD; během dne se přitom euro propadlo až na 1,5284 USD. Vůči jenu dolar stoupl ještě mnohem výrazněji na 103,40 JPY z předchozích 101,72 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK