HN: Stále více českých společností plánuje expanzi do ciziny

12.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Více než třináct procent českých firem letos plánuje expanzi do ciziny. Svou pobočku v jiné zemi pak chce otevřít každá třetí větší společnost. Nejlákavější zemí je pro české firmy Slovensko. Píšou to dnešní Hospodářské noviny s odvoláním na průzkum Hospodářské komory (HK), kterého se zúčastnilo téměř dvanáct set českých firem.

"Chuť expandovat vypovídá o sebejistotě českých podniků a rozletu české ekonomiky," řekl prezident HK Jaromír Drábek. Nejčastěji jsou v hledáčku firem země jako Slovensko, Německo, Polsko či Rusko.

Připravit firmu pro vstup například do Ruska není podle deníku jednoduché. "Většinou trvá zhruba rok, než se podobná expanze dojedná," poznamenal výkonný ředitel Komory SNS František Masopust. Komora firmám se vstupem na ruský trh pomáhá.

V Rusku, Bulharsku a Rumunsku hodlá letos založit dceřiné společnosti například outsourcingová společnost Okin Group. Do zahraničí míří i technologická firma GiTy. "Po rumunské pobočce se letos zaměříme na východní trhy," potvrdil deníku zdroj blízký vedení společnosti GiTy.

Společnosti se podle HN zajímají i o jiné kraje. Například nábytkářská firma Techo otevře v prvním čtvrtletí letošního roku své pobočky v Gruzii a na Ukrajině. "Gruzie je příkladem využití příležitosti na nových trzích. Zatím tam příliš konkurentů z řad světových hráčů nemáme," řekl ředitel strategického rozvoje firmy Techo Jan Petrám.

Nejvíce při chuti jsou podle průzkumu stavební firmy. Čtvrtina z nich chce letos otevřít pobočku v cizině. "Nyní analyzujeme Polsko, Ukrajinu a Rumunsko, kde chceme rozjet nové projekty," potvrdila mluvčí developera ECM Zuzana Doležalová. Do ciziny míří i firmy z mobilní scény.

Tuzemské firmy podle HN expandují, protože se České ekonomice daří a firmy mají dostatek financí k tomu, aby posílily své pozice i za hranicemi. "Navíc máme dostatek kvalitních lidí, kapitálu i zavedené nezbytné procesy," řekl šéf společnosti Internet Mall Ondřej Fryc.

"Českým firmám se už plní sny z počátku devadesátých let, protože se mění pozice tuzemské ekonomiky. Jsme konkurenceschopní se západní Evropou, a tak už Česko není jen cílem zahraničních investic, ale tuzemské firmy dokážou i proniknout za hranice," řekl analytik ČSOB Tomáš Sedláček.

Podle šéfa IT společnosti Profinit Tomáše Pavlíka je jednodušší firmu převzít než zakládat novou na zelené louce. "Tam není o co se opřít a celý proces získávání zákazníků a dalšího rozvoje pobočky trvá mnohem déle," dodal Pavlík. Profinit se letos chystá vstoupit na rumunský trh.

Stejný názor mají podle listu i analytici. "Něco vyrobit už dnes není tak těžké jako to prodat. Proto je lepší při expanzi pracovat s existujícími společnostmi," řekl pro Hospodářské noviny Sedláček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK