Japonské akcie dále rostly

12.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 12. března (ČTK) - Japonský akciový trh dnes dále rostl a navázal na úterní výrazné oživení v Evropě a USA. Globální burzy příznivě reagují na rozhodnutí předních světových centrálních bank v čele s americkým Fedem pomoci finančním trhům z potíží zvýšeným přísunem peněz. Na devizovém trhu dolar po úterním vzestupu mírně oslabil.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 stoupl o 1,6 procenta na 12.861,13 bodu a krátce po otevření získával až tři procenta. Hlavní evropský index v úterý díky zásahu Fedu vzrostl o 2,5 procenta a americké burzovní indexy vyskočily o 3,5 až čtyři procenta, nejvíce za nejméně pět let.

V Tokiu díky intervenci centrálních bank rostly zejména akcie bankovního sektoru; kurz Sumitomo Mitsui Financial Group například vzrostl o 6,4 procenta. Ke konci obchodování trh zisky ztrácel v obavách, že úterní oznámení Fedu globální úvěrové problémy nevyřeší.

Na devizovém trhu dolar mírně oslabil a ztratil část úterních zisků, v nichž oživil z rekordních minim k euru. Dolar sílil rovněž v reakci na koordinovaný zásah centrálních bank, později ale obchodníci přikročili k vybírání zisků z jeho úterního růstu.

Ke konci tokijského obchodování tak dolar k euru klesl na 1,5366 USD z úterního závěru 1,5335 USD. K jenu oslabil na 102,95 JPY z předchozích 103,42 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK