ČSSZ: Drobným podnikatelům se letos mění výše záloh na odvody

12.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Drobným podnikatelům a živnostníkům se letos mění výše záloh na odvody důchodového pojištění. Lidé, kteří mají podnikání jako hlavní výdělečnou činnost, by měli platit minimálně 1596 korun měsíčně. Přesná záloha bude záviset na příjmech z roku 2007 po odečtení výdajů. ČTK o tom informovala mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) Štěpánka Filipová. Vyměřenou částku začnou lidé platit až poté, co správě odevzdají přehled o svých příjmech za loňský rok. Do té doby hradí částky pro rok 2007.

"Platba záloh na pojistné je u hlavní samostatné výdělečné činnosti povinná vždy, tedy i když je osoba samostatně výdělečně činná ve ztrátě," uvedla Filipová.

Pokud měli lidé loni podnikání jako vedlejší činnost a utržili na něm aspoň 48.334 korun, budou letos muset zálohy na pojistné platit. Jejich výše se určí podle příjmů po odečtu výdajů za loňský rok. Minimálně bude ale činit 639 korun měsíčně. Tato záloha se bude hradit i tehdy, pokud se člověk přihlásí k odvádění pojištění dobrovolně, upřesnila mluvčí.

Placení nemocenského pojištění je dobrovolné. Výše pojistného se odvíjí od měsíčního vyměřovacího základu. U podnikání jako hlavní činnosti je to od 238 korun měsíčně, u vedlejší činnosti pak od 95 korun. Bližší informace o stanovení záloh jsou na stránkách www.cssz.cz.

Přehled příjmů a výdajů je nutné podat do konce dubna. Pokud podnikatel či živnostník do tohoto termínu ČSSZ doloží, že mu přehled zpracovává daňový poradce, může ho odevzdat až do 30. července. Formulář si mohou živnostníci vyzvednout ve všech pobočkách ČSSZ. Je i na webových stránkách http://www.cssz.cz/cz/tiskopisy/osvc.htm. Přehled je ale možné podat i elektronicky přes portál veřejné správy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK