Fiřt: ČR by při obchodování povolenek patřila k nejpostiženějším

12.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 12. března (ČTK) - Plánovaný systém emisních povolenek by mohl ceny české elektřiny zvednout víc než v jiných zemích Evropské unie. Odhadují to někteří odborníci, například šéf Energetického regulačního úřadu Josef Fiřt. Při obchodování s povolenkami, které umožňují vypouštět do ovzduší oxid uhličitý, by Česko bylo jednou z nejvíce postižených zemí EU, hlavně kvůli vysokému podílu uhlí na výrobě elektřiny, řekl na odborné konferenci o energetice v Brně. Někteří další odborníci tak skeptičtí nejsou.

Evropská unie počítá s tím, že budou producenti elektřiny už od roku 2013 kupovat 100 procent povolenek. Zatím je dostávají zdarma, a pokud jim zbudou, mohou je prodat nebo naopak v případě nedostatku koupit. Už to podle některých energetických expertů cenu elektřiny zdražuje.

Podle některých odhadů by se mohly ceny elektřiny po spuštění nového systému zvednout o 20 až 40 procent. Například Svaz průmyslu ale odhaduje nárůst cen až o stovky procent. Ani Energetický regulační úřad nemá jasné stanovisko, je ale zřejmé, že ceny vzrostou. Je potřeba udělat přesné rozbory, jasno bude až po schválení energetického balíku, poznamenal Fiřt. K žádnému číslu se zatím přiklonit nechtěl.

Zároveň ale upozornil, že prodávání povolenek Česko poškodí víc než jiné evropské státy. "Francouzům se povolenky líbí, protože tam je výrazná výroba elektřiny z jaderných zdrojů," uvedl. Česko ale bude ještě dlouho závislé na uhlí, tedy na emisích oxidu uhličitého, míní.

Cena povolenky je ale z 80 procent zahrnuta v ceně elektřiny už nyní, kdy se za povolenky neplatí, podotkl analytik České spořitelny Jakub Židoň. Odhaduje, že po zahájení obchodování s povolenkami vzroste cena elektřiny zhruba o 17 až 18 procent. "Rozhodně se neobávám zvýšení cen o 40 nebo 50 procent," uvedl. Navíc podle něj bude záležet na kurzu koruny. Pokud bude posilovat, nemusely by se nárůsty cen v zahraničí na českém trhu příliš projevit, odhaduje.

O energetickém balíčku se jedná právě v těchto dnech. Česká vláda chce prosazovat, aby prodej energetických emisních povolenek v aukcích nabíhal postupně mezi roky 2013 až 2020, nikoliv hned v roce 2013.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK