Koruna posílila na nový rekord vůči dolaru - 16,17 Kč/USD

12.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Česká měna díky vývoji na světových trzích posílila vůči dolaru na nové maximum 16,17 Kč/USD. Informaci zveřejnil server Patria Online. Po 13:00 se koruna obchodovala kolem hodnoty 16,23 Kč/USD. Kurz k euru zůstává mírně nad 25,00 Kč/EUR. K oslabení dolaru proti euru přispěl dobrý výsledek průmyslové výroby v eurozóně.

Průmysl v zemích, kde platí euro, za leden meziročně přidal 3,8 procenta, což je více než očekávaných 2,6 procenta, poznamenal analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Čerstvá data tak podle něho otupila pozitivní dojem z úterních informací o tom, že centrální banky nejvyspělejších zemí světa opět podpoří globální finanční systém mimořádným přísunem nových peněz.

Dnešní čísla Eurostatu o průmyslové výrobě v 15 zemích, které platí eurem, zmírnila očekávání, že v eurozóně půjdou úroky dolů. Produkce regionu vzrostla meziměsíčně o 0,9 procenta. Ekonomika tedy roste i přes turbulence na světovém trhu s financemi. Ekonomové ale zároveň dodávají, že eurozóna nebude odolávat zpomalování americké ekonomiky a silnému euru navěky. Dolar odpoledne oslabil proti euru na 1,5460 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK