Domažlické obce u hranic nepřijímají digitální TV signál

12.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Domažlicko 12. března (ČTK) - Domažlické obce u hranic mají velké problémy s příjmem digitálního signálu, které v regionu, jako prvním v ČR, odstartovalo koncem roku 2006. Většina z nich už nespoléhá na set-top boxy (převaděče signálu), které jim doporučovaly České Radiokomunikace a Česká televize. Lidé nakoupili satelity anebo otočili antény na vysílač Krašov na severu Plzeňska a dále přijímají analogový signál České televize i Novy. ČTK to zjistila od starostů obcí.

Radiokomunikace, které zabezpečují šíření televizního signálu, dnes ČTK oficiální vysvětlení neposkytly. "Tyto lokality věděly, že jsou mezi obcemi bez signálu. Navíc tam byly problémy už s analogovým signálem," řekl ČTK zdroj z firmy, který si nepřál uvést jméno.

"Každé zakomíhání větve, déšť nebo vítr způsobí rozostření nebo zaseknutí obrazu třeba na deset minut," řekl starosta Nemanic Ivan Bartošek. Asi 80 procent z 330 obyvatel to vyřešilo nákupem satelitů, zbytek přijímá stále analogový signál, kde znovu běží také Nova. "Digitál není k ničemu dobrý, kdo má set-top boxy, tak nadává," uvedl starosta. Podle něj Radiokomunikace i ČT slibovaly už letos Óčko a další programy, které ale dosud nefungují.

"Dost lidí si koupilo satelity. Instalovala je místní firma a nechtěla za to horentní sumy," řekl starosta Česká Kubice Vladimír Koranda. Hraniční obec se 600 občany digitální signál nechytne, lidé si na úřadě nestěžují. Řada z nich stále přijímá analogové vysílání ČT 1, ČT 2, Primy a Novy, která má ale špatný signál a je "bílobarevná".

Také v Klenčí pod Čerchovem občané nakoupili satelity a přetočili antény na Krašov. "Set-top boxy vypadávají, zamrzá obraz. Signál stále nestojí za nic, přestože Radiokomunikace zvýšily výkon vysílače Vraní vrch z pěti kilowattů na dvojnásobek," řekl starosta Karel Smutný. Podle něj se celý projekt připravoval "od stolu" a Radiokomunikace nezajímali občané jako zákazníci, ale pouze provozovatelé televizních stanic. Obce si stěžovaly a předávaly své postřehy technikům měřicích vozů, ale nyní už to vzdaly. ČT "pouze" dodala satelity pro místní část Černá řeka.

Špatně jsou na tom také Rybník a Všeruby. "Set-top boxy si lidé nekupují, nechytí na ně nic. Většina lidí si pořídila satelity, zbytek přijímá analog," řekla Jana Karvanová z obecního úřadu Rybník.

"Dokud nepoběží digitální Krašov, tak to v Nemanicích, Kubici, Klenčí a ve Všerubech nepůjde," řekl televizní technik Milan Solfronk z Poběžovic, který se o oblast stará. Podle něj by se musely předělat lokální převaděče v Klenčí a Nemanicích na digitální vysílání. ČT slibuje zkušební spuštění digitálního Krašova ještě tento měsíc. Kdy se definitivně odpojí analogové vysílání nikdo neví. Ještě loni plánovaly Radikomunikace i ČT příští rok a s úplným ukončením analogového vysílání v celé ČR se počítalo v říjnu 2010. Český telekomunikační úřad ale nedávno navrhl posun o rok. "Tomu nevěří nikdo ani náhodou," řekl Solfronk.

Některé obce z oblasti, včetně části Domažlic, chytají mimo Krašova ještě místně buď analogovou televizi ze Svatoboru na Klatovsku, Klatov z Korábu u Kdyně na Domažlicku. Podle Solfronka stojí dnes pořízení satelitu 5000 až 6000 korun plus instalace a další součásti jako kabely, držáky a úchytky vyjdou na 1500 až 2000 korun. Dobré set-top boxy, které ale v oblasti zatím nemají smysl, přijdou na 2000 Kč. "Digitál buď jde nebo nejde, neexistuje něco mezi. Analog se přijímal i při špatném signálu," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK