Celníci zadrželi dvě tuny nebezpečných arašídů

12.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 12. března (ČTK) - Kontroloři potravin a celníci zadrželi na hranicích skoro dvě tuny vietnamských arašídů, které obsahovaly nadměrné množství aflatoxinů. Látka je pro člověka při větší konzumaci nebezpečná a může způsobit rakovinu. Hodnoty v arašídech několikanásobně překračovaly stanovené limity, řekla mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Martina Šmídtová.

Arašídy a další suché skořápkové plody patří k nejčastěji kontrolovaným potravinám, do země se dováží ve zvláštním režimu, a tak se většinu zásilek podaří zadržet už při celní kontrole.

Občas ale zboží pronikne i na pulty. Koncem února tak musela SZPI zakázat prodej desítek tisíc balení se čtyřmi tunami arašídů s vyšším obsahem aflatoxinů než povolují normy. Před dvěma lety se něco podobného týkalo 19 tun oříšků.

Aflatoxiny jsou nebezpečné pro lidské zdraví a mohou způsobit rakovinu. Vyskytují se nejčastěji na plodech napadených plísněmi. Rakovinotvorná látka se tvoří při vyšších teplotách, zpravidla nad 25 stupňů Celsia. Pokud se plody uloží v chladu, bývá riziko kontaminace mizivé.

SZPI vrátila zadrženou zásilku zpět výrobci. Zároveň na špatné zboží upozornila ostatní členské země Evropské unie v Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva, doplnila mluvčí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK