Koruna v závěru mírně oslabila proti dolaru i euru

12.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Česká měna se v závěru dne vzdálila o dva haléře svému dnešnímu rekordu k dolaru 16,17 Kč/USD a v 16:25 SEČ se prodávala za 16,19 Kč/USD. Vůči euru koruna oslabila o šest haléřů na hodnotu 25,06 Kč/EUR, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Obchodování s devizovým kurzem Kč/EUR bylo po celý den velmi klidné, kurz se výrazněji neodchýlil od úrovní 25,00. Oproti americkému dolaru si však koruna opět polepšila. To bylo dáno zejména situací na eurodolarovém trhu, kde vyprchal optimismus ohledně dodání dodatečné likvidity na trhy ze strany Fedu a ostatních centrální bank, a americká měna se opět propadla na své historické dno, uvedl Miroslav Frayer z Komerční banky.

Dolar prorazil po 15:00 SEČ hladinu 1,5500 USD/EUR a aktuálně je na kurzu 1,5479.

Dnes zveřejněná data o lednové průmyslové výrobě podle Frayera neměla na finanční trhy podstatný vliv, přestože průmysl vykázal výrazně vyšší než očekávaný růst. Z čísel tak prozatím nejsou patrné známky vlivu silné koruny, která v lednu byla reálně silnější o 11 procent.

Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků v prvním měsíci letošního roku rostly dokonce dvouciferným tempem. "Přes příznivé údaje se nedomníváme, že by tento pozitivní trend měl být dlouhodobějšího charakteru. V horizontu dvou kvartálů by se síla české koruny měla do průmyslové výroby promítnout, navíc ve prospěch utlumení jejího růstu hovoří oslabující poptávku ze zahraničí, což může být doloženo i meziročním poklesem zakázek ze zahraničí," uvedl Frayer.

Průmyslová výroba v lednu zrychlila meziroční tempo růstu na 9,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK