Euro k dolaru poprvé vystoupilo nad 1,55 USD

12.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. března (ČTK) - Euro ve středu vůči dolaru vystoupilo na nové historické maximum nad 1,55 USD, především za podpory solidních dat o vývoji ekonomiky eurozóny. Na trhu také začíná vyprchávat prvotní nadšení z úterní koordinované intervence americké centrální banky (Fed) a centrálních bank v dalších vyspělých zemích.

V 17:00 SEČ se dolar k euru prodával v kurzu 1,5494 USD, a oslabil tak z předchozích 1,5326 USD, kde byl v úterý. K japonskému jenu dolar klesl na 102,37 ze 102,85 JPY a euro k jenu vystoupilo na 158,59 z předchozího kurzu 157,64 JPY.

Během dne kurz eura vystoupil na 1,5515 USD, kde jednotná evropská měna od svého vzniku v roce 1999 ještě nebyla. Na trhu se šíří obavy, že ohlášený zásah centrálních bank není dostatečný na to, aby zcela vyřešil příčiny krize.

Fed a další centrální banky zemí G10 v úterý uvedly, že napumpují do finančního systému další miliardy dolarů, aby zmírnily dopady úvěrové krize. Ta tlačí vzhůru mezibankovní sazby, což ztěžuje činnost mnoha bank. Očekává se, že Fed na schůzce svého měnového výboru příští týden rozhodne o dalším snížení úroků, a to minimálně o 50 bazických bodů.

"Je to reflex na tu úterní zprávu, dnes ale vidíme, že ta opatření tlak na finančních trzích zmírnit nepomohla," prohlásila analytička banky Morgan Stanley Sophia Drossosová. Pokles dolaru na nová minima podle analytika RBS Capital Markets Matthewa Strausse na trh vrací reálný pohled.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK