Americké akcie pokračují v růstu

12.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. března (ČTK) - Americké akcie ve středu dopoledne pokračovaly v růstu, který nastartovala úterní zpráva o další podpoře finančních trhů. Tu v rámci koordinované intervence poskytne americká centrální banka (Fed) ve spolupráci s centrálními bankami dalších vyspělých zemí. Investoři nyní doufají, že příští týden bude následovat pokles úrokových sazeb.

Ve 12:00 EDT (17:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.230 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval růst o 0,6 procenta. Index Nasdaq Composite vykazoval podobný růst a vystoupil na 2269 bodů, zatímco index S&P 500 si připsal 0,4 procenta na 1325 bodů. Během dopoledne Dow i Nasdaq zpevnily až o procento.

Fed a další centrální banky zemí G10 v úterý uvedly, že napumpují do finančního systému další miliardy dolarů, aby zmírnily dopady úvěrové krize. Ta tlačí vzhůru mezibankovní sazby, což ztěžuje činnost mnoha bank. Očekává se, že Fed na schůzce svého měnového výboru příští týden rozhodne o dalším snížení úroků, a to minimálně o 50 bazických bodů.

Nejvíce tak dnes zpevňovaly akcie finančních institucí a firem, které se pohybují v sektorech citlivých na oslabení hospodářského růstu. Očekává se totiž, že zásah centrálních bank sníží riziko recese americké ekonomiky. Recese se definuje jako dvě čtvrtletí po sobě, kdy v dané zemi klesá hrubý domácí produkt.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK