Société Générale čelí kvůli ztrátám žalobě akcionářů

12.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Paříž 12. března (ČTK) - Francouzská banka Société Générale čelí žalobě investorů, kteří se nemíní spokojit s vysokými ztrátami. Ty banka utrpěla kvůli tomu, že překročila interní limity při obchodování. Ze ztrát viní jednoho ze svých makléřů, investoři jí ale nyní vytýkají, že je nedostatečně informovala o všech rizicích.

Americký investor Phillip Barkett, který si akcie Société Générale koupil, podle agentury Reuters podal žalobu na banku, jejího generálního ředitele Daniela Boutona a na manažera Roberta Daye. Ten podal žalobu u advokátní kanceláře Cohen Milstein Hausfeld & Toll a mimo jiné v ní tvrdí, že banka investorům předkládala zavádějící sdělení.

Société Générale, která v České republice vlastní Komerční banku, údajně zatajovala informace se zásadním dopadem na kurz akcií. Žaloba například zmiňuje vnitřní kontrolu v bance nebo její angažovanost na trhu rizikových hypoték. Ty jsou z části rovněž příčinou ztrát.

Société Générale v lednu šokovala finanční trhy oznámením, že nepovolené transakce jejího makléře Jérôma Kerviela bance způsobily ztrátu zhruba 4,8 miliardy eur (asi 121 miliard Kč). V únoru ale banka přiznala, že je nucena odepsat celkem 2,9 miliardy eur v souvislosti s krizí na finančních trzích.

"Obžalovaní tak investory nevarovali před rozsahem ztrát," píše se v žalobě. Société Générale si prý pěstovala "kulturu rizika", a v zásadě tak tolerovala riskantní obchodní metody. Pobočka banky v New Yorku k obvinění prozatím neposkytla žádný komentář.

Žaloba byla podána jménem všech akcionářů, kteří si koupili americké depozitní certifikáty (ADR) i kmenové akcie Société Générale na jakékoli burze ve světě v období od 1. srpna 2005 do 23. ledna 2008. ADR nahrazují kmenové akcie a držitelům dávají téměř stejná práva. Barkett, který žalobu podal, na investici ztratil asi 3100 dolarů (přes 50.000 Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK