HN: Nový zákaz jízd kamionů se odkládá

13.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Dohoda o zákazu víkendových jízd pro kamiony, kterou před několika dny představil šéf Strany zelených Martin Bursík, dostává trhliny. Postavili se proti ní starostové sdružení Svazu měst a obcí, ale také dopravci. Píšou to dnešní Hospodářské noviny.

Podle dohody mezi Bursíkem a ministrem dopravy Alešem Řebíčkem (ODS) by kamiony nově nesměly jezdit celoročně v pátek odpoledne. V sobotu by pak žádný zákaz nebyl. V neděli by zase nemohly jezdit po celý den až do 22:00.

Tato změna měla původně platit od září. "Nyní začínáme pracovat na tom, abychom zákon dali do paragrafů. Potom ho posoudí odbory na ministerstvu a posléze další ministerstva," uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. "Zářijový termín není reálný," dodal.

Další komplikace se dají očekávat během schvalování zákona. Svaz měst a obcí může do zákona zasáhnout už v připomínkovém řízení. "A to také uděláme. Nesouhlasíme hlavně se zrušením zákazu jízd o sobotách a budeme na něm pevně trvat, řekl HN Jan Potměšil ze Svazu měst a obcí. Svaz přitom podle listu na změnu zákona tlačit dokáže. Mnoho současných i bývalých starostů je dnes poslanci nebo senátory.

V parlamentu se dá očekávat i tlak z druhé strany, od dopravců. "Svaz dopravy je kategoricky proti navržené změně a Svaz průmyslu tvrdí, že zákazy nejsou dořešené logicky v návaznosti na zákazy v sousedních státech," řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Míl. "Nedovedu si představit, kde všechna ta auta budou stát," dodal.

Podle HN vadí dopravcům i obcím to, že byli z diskuse o změně zákona vyřazeni. Změna totiž měla vyjít z dohody pracovní skupiny, ve které byli zástupci ministerstva, obcí i dopravci. Místo shody se skupiny dokázaly třikrát pohádat, píše deník.

Změna zákona, která byla připravená v přísnější podobě již loni na podzim, není jen o hodinách, kdy mohou kamiony jezdit. Podstatné je také to, pro koho bude zákon platit. Ministerstvo dopravy i kraje totiž udělují velké množství výjimek, jen loni jich bylo platných 2600.

Se zpřísněním vydávání těchto výjimek počítala už původní novela, která však na ministerstvu nakonec zapadla, napsaly dnešní Hospodářské noviny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK