Americké akcie ve středu klesly

13.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 13. března (ČTK) - Akcie velkých amerických podniků ve středu oslabily, protože mezi investory převládl opatrný postoj. Předcházel tomu největší jednodenní nárůst za více než pět let, o nějž se postaral plán Fedu na podporu finančních trhů. Ve středu investoři váhali, zda vkládat peníze do akcií za nejistoty, zda plán Fedu hospodářskému růstu skutečně pomůže.

Index Dow Jones oslabil o 46,57 bodu na 12.110,24 bodu, tedy o 0,38 procenta. Za úterý si ale DJI 416 bodů připsal. Index Nasdaq Composite za středu klesl o půl procenta na 2243,87 bodu poté, co 11,89 bodu odepsal.

Fed a další centrální banky zemí G10 v úterý uvedly, že napumpují do finančního systému další miliardy dolarů, aby zmírnily dopady úvěrové krize. Ta tlačí vzhůru mezibankovní sazby, což ztěžuje činnost mnoha bank. Očekává se, že Fed na schůzce svého měnového výboru příští týden rozhodne o dalším snížení úroků, a to minimálně o polovinu procentního bodu.

"Řeší se tím hlavní obava, a tou je slabý trh s bydlením? To se ještě nerozhodlo," uvedl jeden z investičních manažerů. "Pokud jsme v recesi, a jsme v ní teprve dva měsíce, může pár měsíců trvat, než se z toho vyškrábeme," dodal.

Ke starostem na trhu se přidaly ještě ceny ropy, které poprvé vůbec překročily 110 dolarů za barel. Za rostoucích cen energií hrozí vyšší inflace a snižuje se centrální bance prostor pro snížení úroků, připomněla agentura AP.

Dolar oslabil na nové minimum vůči euru i koši měn za nejistoty, jaký bude dlouhodobý dopad finanční pomoci od centrální banky. Kurz eura se kvůli tomu poprvé ve své devítileté historii dostal nad 1,5550 dolaru. V závěru dne byl na 1,5552 s celodenním ziskem 1,5 procenta. Vůči jenu dolar za středu oslabil o 1,6 procenta na 101,68 JPY, a smazal tak zisk z předchozího dne.

Od začátku roku se kurz evropské měny zvýšil vůči dolaru o 6,5 procenta a za posledních 12 měsíců vyskočil o 18 procent. Euro je nyní výnosnější; zatímco v USA je základní úrok na třech procentech, v eurozóně je o procentní bod vyšší, dodává Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK