Akcie v Japonsku obnovily silný pokles

13.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. března (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu se vrátily k silnému poklesu a hlavní index je nejslabší za zhruba dva a půl roku. Trh z části reaguje na soustavný pokles dolaru vůči jenu, který prodražuje japonské zboží na zahraničních trzích. Oslabovaly tak hlavně akcie velkých japonských vývozců.

Index Nikkei 225 si odepsal 427,69 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 3,33 procenta na hodnotě 12.433,44 bodu. Ocitl se tak nejníže od konce loňského srpna. Podobně širší index Topix klesl o 3,1 procenta na 1215,87 bodu.

Japonské podniky vyvážejí především do Spojených států. Každý růst japonské měny vůči dolaru tedy obecně znamená, že cena zboží na americkém trhu bude vyšší a podnik méně konkurenceschopný. V poslední době negativně působí také obavy, že americká ekonomika se ocitne v recesi.

Dolů zamířily akcie automobilky Honda Motor, investoři ale prodávali také akcie finančních institucí v čele s bankou Mizuho Financial Group. Akcie Mizuha spadly na čtyřleté minimum, k němuž jim pomohly pochybnosti o snaze centrálních bank podpořit globální finanční systém.

Na devizovém trhu dolar spadl ke 100 jenům, a ocitl se tak nejníže za 12 let. Vůči euru a švýcarskému franku klesl na nová historická minima. Dolar v úterý těžil z příslibu centrálních bank dodat na finanční trh více než 200 miliard dolarů, euforie ale dlouho nevydržela.

"Není důvod nakupovat dolary," připouští analytik finančního ústavu Bank of America Tomoko Fudžii. Podle něj může dolar klesat i nadále, pokud úřady v USA nepřistoupí k dalším opatřením na podporu ekonomiky. Ulevit je nutné především úvěrovému a realitnímu trhu.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,5560 USD a klesl z předchozích 1,5366 USD, kde byl ve středu, během dne nicméně spadl až na 1,5587 USD. K japonskému jenu klesl na 100,20 ze 102,95 JPY, a rovněž euro k jenu oslabilo na 155,96 z předchozího kurzu 158,17 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK