ČNB: Běžný účet v lednu vykázal přebytek 4,8 miliardy Kč

13.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. března (ČTK) - Běžný účet platební bilance v lednu skončil přebytkem 4,8 miliardy korun. Informovala o tom Česká národní banka (ČNB) s tím, že výsledek ovlivnil přebytek obchodní bilance a bilance služeb. Za celý loňský rok podle dřívějších informací ČNB skončil běžný účet schodkem 88,9 miliardy korun. Platební bilance je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím.

Obchodní bilance skončila v lednu přebytkem 15,2 miliardy korun. V kladných číslech byla rovněž bilance služeb, její přebytek činil 4,4 miliardy Kč. Deficit bilance výnosů byl 12,9 miliard korun.

Do běžných převodů centrální banka v lednu zahrnula pasivní saldo převodů z České republiky do rozpočtu EU ve výši 0,4 miliardy Kč. Na kapitálovém účtu bylo čerpáno z rozpočtu EU celkem 4,9 miliardy korun.

Odliv kapitálu na finančním účtu v metodice ECB činil zhruba 3,1 miliardy korun. Saldo přílivu přímých investic dosáhlo 18,2 miliardy Kč, z toho saldo předpokládané výše reinvestovaného zisku bylo zhruba deset miliard korun. Odliv portfoliových investic ovlivnily zejména nákup akcií nebankovními subjekty v zahraničí a prodej domácích akcií zahraničními subjekty. Příliv přímých investic se v ročním úhrnu mírně zvyšuje, saldo odlivu portfoliových investic v ročním úhrnu v posledních měsících pozvolna roste.

Ostatní investice skončily ve schodku 6,9 miliardy korun, vlivem změny krátkodobé pozice ostatních podniků vůči zahraničí. Devizové rezervy ČNB po vyloučení kurzových rozdílů vzrostly zhruba o 8,5 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK