Dolar po 12 letech klesl pod hranici 100 jenů

13.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 13. března (ČTK) - Kurz dolaru na devizových trzích pokračuje v propadu a vůči japonskému jenu klesl nejníže od konce roku 1995. Dolar slábne na všech frontách a nejvíce mu škodí nepříznivé vyhlídky na další vývoje americké ekonomiky a obavy ze zhoršení krize ve finančním sektoru.

Dolar před 10:00 SEČ klesl na 99,80 JPY, a proti předchozímu dni tak oslabil zhruba o 1,6 procenta. Dolar ale slábne i k dalším měnám a k euru spadl na historické minimum 1,5592 USD. Později se vzpamatoval díky slovům šéfa Evropské centrální banky Jeana-Clauda Tricheta.

"Vstupujeme do fáze, kdy je dolar v krizi. Když se podíváte na trh, spatříte totální ztrátu důvěry, protože trhy mají obavy o americký finanční sektor i z toho, co bude muset na podporu tohoto odvětví udělat centrální banka (Fed)," podotkl ekonom finanční společnosti BTM-UFJ Derek Halpenny.

Trichet ve francouzském tisku zopakoval, že chaotické pohyby kurzů měn jsou nežádoucí. "Za současných okolností má z nadměrných výkyvů kurzů obavy," řekl týdeníku Le Point. Upozornil také, že s mimořádným zájem si vyslechl ujištění nejvyšších amerických činitelů, že silný dolar je v zájmu USA.

Trichet se ale ohradil proti výpadům, že právě ECB nebo Fed vytvořily podmínky, které v USA vedly ke krizi v části hypotečního trhu. Z nich pak vzešly problémy na globálních úvěrových trzích.

"Musíte si vybrat, jakou kritiku chcete slyšet. Buď je nám vytýkáno, že jsme až příliš ortodoxní a držíme úrokové sazby moc vysoko. Nebo je nám vytýkáno, že jsme k finančním trhům příliš vlídní a máme sazby moc nízko," řekl Trichet. "Obojí kritika je neoprávněná," dodal. V době růstu cen ropy a dalších komodit je prý třeba hlavně zajistit cenovou stabilitu.

Dolar v úterý poměrně výrazně zpevnil v reakci na oznámení centrálních bank zemí G10, že do globálního finančního systému napumpují více než 200 miliard dolarů. Efekt této zprávy byl ale jen přechodný a investoři se teď ptají, zda toto opatření stačí k zažehnání hrozby recese. Důvodem k obavám je ale situace v některých hedgeových fondech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK