Volkswagen loni zvýšil zisk o 111 pct na 4,1 mld. eur

13.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Wolfsburg 13. března (ČTK) - Největší evropská automobilka Volkswagen loni vytvořila čistý zisk 4,1 miliardy eur (více než 103 miliard Kč), což je proti roku 2006 nárůst skoro o 111 procent. Tržby firmy, která v České republice vlastní automobilku Škoda Auto, vzrostly o 3,8 procenta na 108,9 miliardy eur. Informovala o tom agentura Reuters.

Čtvrtý největší výrobce automobilů na světě uvedl, že v roce 2011 by chtěl prodávat osm milionů vozů ročně a ještě do konce desetiletí plánuje uvést na trh více než 20 nových modelů.

"Zaměříme se na sportovní užitkové vozy (SUV), dodávky a pickupy. K tomu samozřejmě i na následníky nynějších řad, jako je nový Golf," poznamenal na dnešní valné hromadě akcionářů firmy její generální ředitel Martin Winterkorn. Potvrdil i plán Volkswagenu mít v letošním roce rekordní tržby i provozní zisk, stejně jako počet prodaných aut.

Ekonomové v průměru předpokládali, že čistý zisk Volkswagenu se zvýší na 3,9 miliardy eur. Provozní zisk se loni zvýšil o 206 procent na 6,2 miliardy eur, zatímco u zisku před zdaněním skupina zaznamenala růst o 265 procent na 6,5 miliardy eur.

Winterkorn výslovně uvítal rozhodnutí největšího akcionáře, kterým je automobilka Porsche, získat ve Volkswagenu majoritní podíl. Zmírnil naopak spekulace, podle nichž se Volkswagen brzy pokusí zvýšit svou investici do evropských výrobců nákladních vozidel Scania a MAN. Tím se podle některých hlasů bude chtít pokusit o třístrannou fúzi na tomto poli.

"V současné době nevidíme důvod, abychom byli nuceni dál jednat," sdělil akcionářům Winterkorn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK