Enel zvýšil zisk na čtyři miliardy eur

13.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 13. března (ČTK) - Italská energetická společnost Enel hospodařila v loňském roce s čistým ziskem 3,98 miliardy eur (téměř 100 miliard Kč). To je meziroční nárůst o 31 procent. Enel spolu s výsledky sdělil, že dluh 55,8 miliardy eur, který mu vznikl v souvislosti s převzetím španělské společnosti Endesa, chce snížit na 45 až 49 miliard eur.

Enel je podle tržní kapitalizace čtvrtou největší energetickou skupinou v Evropě. Nový pětiletý plán, který přijal management, počítá i se zachováním dividendy na 0,49 eura (téměř 13 Kč) na akcii. Mezi evropskými konkurenty Enel dosahuje nejvyššího dividendového výnosu, který teď činí asi 6,9 procenta.

Podnik chce během pětiletého plánu, tedy v období 2008 až 2012, dosáhnout provozního cash flow 63 miliard eur a kumulativního zisku před úroky, daní a odpisy (EBITDA) 74,5 miliardy eur.

"V příštích pěti letech se zaměříme na konsolidaci akvizic, které jsme učinili, na technologickou inovaci a na vnitřní růst na hlavních trzích," řekl šéf Enelu Fulvio Conti. Podnik se také bude snažit o optimalizaci portfolia s cílem zlepšit finanční pozici skupiny.

V plánu je také odprodej majetku v hodnotě 11 až 15 miliard eur, včetně toho, který je vyhrazen německé skupině E.ON. Koncem roku 2006 měl podnik dluh jen kolem 11,7 miliardy eur, výrazně mu ale vzrostl právě po převzetí Endesy, kterou získal s partnerskou společností Acciona.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK