Veleba: Loňský zisk českých zemědělců zajistily dotace

13.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 13. března (ČTK) - Čeští zemědělci loni obdrželi na dotacích zhruba 23,5 miliardy korun. Především díky příspěvkům z národních zdrojů a EU skončilo loňské hospodaření domácího zemědělství v zisku. Podle předběžných údajů dosáhl 13,7 miliardy korun, což je téměř dvojnásobek hospodářského výsledku v roce 2006. Uvedl to na sněmu Agrární komory ČR (AK) v Olomouci její prezident Jan Veleba.

Za základní problém českého potravinářského průmyslu prezident AK považuje jeho nedostatečné začlenění do evropských a světových zpracovatelských sítí velkých podniků. Český trh také není podle něj rozvinutý pro malé podniky. "Na to ale zemědělci nemohou stále doplácet a musíme hledat odbyt tam, kde jsou výhodnější podmínky," podotkl Veleba.

Na výsledku loňského hospodaření se podle Veleby odrazilo navýšení cen zemědělských výrobků, které po více než deseti letech rostly rychleji než ceny vstupů. V případě rostlinné produkce se ceny zvýšily o 32,2 procenta. "Ceny živočišné ale vzrostly pouze jen o 1,6 procenta, z toho mléka o 4,5 procenta, drůbeže o deset procent a vajec o 13,2 procenta. Farmářské ceny prasat se propadly o 7,6 procenta a jatečního skotu o 2,3 procenta, což vedlo k rušení celých chovů prasat," uvedl Veleba.

Doplnil, že velmi špatně se vyvíjela i situace u mléka, kde se ceny placené českým chovatelům snižovaly v době, kdy v okolních státech rostly. To vedlo podle prezidenta AK ke skokovému zvýšení cen koncem loňského roku. "Návratu na dřívější cenovou úroveň pomohl zejména zájem zahraničních mlékáren o české mléko, které byly schopny nabídnout lepší smluvní podmínky, včetně cen," řekl Veleba.

České zemědělství vykazuje zisk od vstupu do EU. V roce 2004 činil kladný výsledek 8,99 miliardy korun, v roce 2005 7,6 miliardy a předloni sedm miliard korun. V období před vstupem do EU bylo odvětví převážně ztrátové.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK