Slezan uzavírá některé provozy, propustí téměř 300 lidí

13.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frýdek-Místek 13. března (ČTK) - Frýdecko-místecká textilka Slezan letos postupně uzavírá některé své provozy. Tkalcovnu v Raškovicích na Frýdecko-Místecku už opustilo téměř 90 zaměstnanců. Dalších 200 lidí přijde o práci v Trutnově, kde firma ukončí provoz pronajaté přádelny ve zkrachovalém Texlenu. Řekl to personální ředitel Slezanu Luděk Korč. Textilka podle něj hospodařila vloni se ztrátou zhruba 13 milionů korun, když se nedokázala vyrovnat s asijskou konkurenci, posilováním české koruny a rostoucími cenami energií.

"Situace v textilním průmyslu nás donutila uzavřít dvě provozovny, což není radostné. V tuto chvíli je už zavřená tkalcovna v Raškovicích. Uzavření trutnovské přádelny jsme ve středu projednali s tamními zaměstnanci a odbory. Všem zaměstnancům nabízíme až pětinásobné odstupné," upřesnil Korč.

Zaměstnanci z raškovické tkalcovny podle něho dostali na přelomu února a března nabídku pracovat ve Frýdku-Místku, většina ale upřednostnila výpověď s odstupným. Předsedkyně odborářů Slezanu Pavla Dobíšková se odmítla k situaci ve firmě vyjádřit. "Pořád jednáme, odbory se mají znovu sejít, proto to nebudu vůbec komentovat," řekla.

Předběžné hospodářské výsledky Slezanu za loňský rok ukazují ztrátu 13 milionů korun. "Je to propastný rozdíl oproti roku 2006, kdy společnost hospodařila se ziskem zhruba 15 milionů korun. Výsledky hospodaření ještě nejsou auditované, ale jsme v minusových číslech," řekl Korč.

Společnost podle něj už není schopna vstřebávat nepříznivou situaci na textilním trhu. Svou roli sehrálo dlouhodobé zvyšování cen elektrické energie, nová ekologická daň, zdražení uhlí o 25 procent a dražší plyn, vodné i stočné, vyjmenoval důvody k omezení provozu. "V textilním průmyslu je to jiné než třeba v pivovarnictví. Když pivovary oznámí zdražení piva kvůli dražšímu sladu, pivo se pít nepřestane. Ale konkurence asijských výrobců textilu je obrovská a dravá," posteskl si Korč.

Režné příze a tkaniny, které textilka doposud vyráběla, začne po uzavření obou provozoven nakupovat jako polotovary a dále upravovat. "Může se ale stát, že některé trhy ztratíme, protože nebudeme moci konkurovat nízkým nákladům výrobců z Asie, a to ani při maximálních úsporných opatřeních. Barvením nebo potiskem nakoupených tkanin můžeme stále zůstat na vyšší ceně, než nabízí asijská konkurence. Bohužel," uvedl personální ředitel.

Rozhodujících 49,95 procenta akcií Slezanu kontroluje správce konkurzní podstaty společnosti Pyrr, která podíl v textilní firmě dříve vlastnila. Podle odborníků obeznámených se situací v podniku by měl správce tento podíl co nejdříve prodat, aby Slezan mohl s příchodem nových investorů na severní Moravu zahájit svou restrukturalizaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK