Akcie na burze za slabého obchodování klesly o půl pct

21.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Tuzemské akcie na pražské burze při podprůměrných obchodech oslabily. O více než procento klesly akcie společností Komerční banka a Orco Property Group. Hlavní index trhu PX sestoupil o půl procenta na 1841,3 bodu. Výsledky zveřejnila burza.

Burza podle obchodníků sledovala směr evropských akciových trhů, kterým nedovolila vydělávat rostoucí cena ropy. Akcie realitní firmy Orco odepsaly 1,4 procenta na 3526 korun, když jim nepomohlo ani uvedení na burzy v Budapešti a ve Varšavě.

Akcie Komerční banky si pohoršily o 1,1 procenta na 3920 korun a akcie banky Erste, majitelky České spořitelny, přišly o 0,81 procenta na 1705 korun. Negativními vývoji neodolaly ani zpočátku posilující akcie energetické skupiny ČEZ a nakonec ztratily 0,19 procenta na 1056 korun.

Úvodní vzestup akcií ČEZ, největší a neobchodovanější emise na burze, připsal Michal Znojil z J&T Banky výsledkům velkoobchodní aukce elektřiny na Slovensku, jejímž výsledkem byl meziroční růst ceny elektřiny o 40 procent. "Počáteční optimismus však rychle střídá negativní nálada na světových trzích a akcie ČEZ končí poklesem," doplnil.

Investoři zobchodovali akcie za v červnu nejnižších 2,15 miliardy korun po středečním objemu 3,84 miliardy korun.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 2,151 miliardy Kč

- dluhopisy 3,640 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 5,4 milionu Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK