V rozporu se zákonem staví na Moravě i Mobis ze skupiny Hyundai

14.04.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dobrá (Frýdecko-Místecko) 14. dubna (ČTK) - Společnost Mobis Automotive Czech, která bude dodávat nošovické automobilce Hyundai podvozky, nápravy a další automobilové komponenty, také buduje svou továrnu v areálu nošovické průmyslové zóny v rozporu se zákonem. Firma se dopouští podobných prohřešků, jaké má na svědomí i Hyundai, a hrozí jí za to pokuta až milion korun. ČTK to dnes řekl vedoucí stavebního úřadu v Dobré Václav Kocich. Vyjádření firmy Mobis, která patří do jihokorejského koncernu Hyundai, se dnes nepodařilo získat.

Odchylky při stavbě nošovické továrny Mobis zjistil Kocich minulý týden při kontrolní prohlídce. "Došlo ke zmenšení výrobní haly, která měla mít rozměry 190 krát 140 metrů. Jeden rozměr je ale o 20 metrů kratší, druhý o deset metrů kratší, jsou změny v dispozičním řešení uvnitř haly a komunikace ve výrobním areálu se také provádí jinak, než bylo v projektu," popsal zjištěné nedostatky Kocich.

Investor si nyní musí požádat o dodatečné stavební povolení. "Dám jim měsíc, lhůta jim začne běžet od půlky dubna," dodal šéf stavebního úřadu.

Mobis Automotive Czech je česká pobočka korejské Hyundai Mobis. Nošovická stavba je podle Kocicha ve fázi dokončovacích prací, nyní se začíná budovat technologické zařízení. V žádosti o stavební povolení firma slíbila do výstavby českého závodu investovat 642 milionů korun a zaměstnat 780 lidí.

Právník firmy Mobis Pavel Pěnkava řekl, že zatím nemá oprávnění se vyjádřit. "Bez svolení klienta tak nemohu učinit, pokusím se vyjádřit během zítřka (úterý)," uvedl.

Skutečný počet vytvořených míst ale bude podle Kocicha nižší, protože jednou ze změn, na které kontrola odhalila, jsou menší rozměry šaten a sociálního zázemí ve srovnání s původním projektem. Firma se má zabývat montáží modulů, předních náprav včetně motorů a převodovek, zadních náprav s brzdovým systémem, řídicí modul s přístrojovou deskou a čelní rámy s chladičem a světlomety.

Kromě Hyundai a Mobis staví v areálu nošovické průmyslové zóny ještě firmy Dymos Czech Republic a HYSCO CZECH, u těchto dvou firem stavební úřad podle Kocicha žádné nedostatky zatím nezjistil. "Hysco má vydané stavební povolení teprve z minulého týdne. Dymos zahájila stavbu asi před měsícem," dodal Kocich.

Automobilce Hyundai, zatím stavební úřad při výstavbě montážního závodu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku udělil tři pokuty v celkové výši dva miliony korun. Proti třem pokutám za stavbu Energo centra, převodovkárny a lisovny se svařovnou se Hyundai odvolala.

Automobilka Hyundai nyní čeká na vyměření čtvrté pokuty a zatím nesmí pokračovat na některých pracích při stavbě továrny v Nošovicích. V šesti objektech firma buduje v rozporu se stavebním povolením kanalizaci, vodovod, vysoké a nízké napětí, venkovní osvětlení a slaboproud. Poslední žádost o vydání dodatečného povolení si podala automobilka před týdnem. Automobilka by chtěla zahájit sériovou výrobu na přelomu ledna a února příštího roku. Výstavba továrny v Nošovicích by měla přijít na zhruba 1,1 miliardy eur (27,5 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK