Textilku Joka koupí za tři miliony korun Joss & Löwenstein

07.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Klatovy 7. května (ČTK) - Klatovskou textilku Joka, která zkrachovala loni v říjnu, koupí za 3,05 milionu korun pražská firma Joss & Löwenstein odebírající většinu produkce košil. Převezme pracovníky, stroje, ochranné známky a pohledávky. Velkou pětipodlažní budovu koupí v dražbě 17. června někdo jiný. Vyhlašovací cena objektu bude 13,9 milionu Kč. Řekl to konkurzní správce Joky Jan Špelina.

"Prodej Jossu už schválil věřitelský výbor," dodal. Podnik nepřestane vyrábět. Správce ukončí se zaměstnanci pracovní poměr 31. května a Joss & Löwenstein začne vyrábět od 1. června. Podnik kupec získá ihned po zaplacení ceny. Správce nyní připravuje smlouvu.

Věřitelský výbor je s prodejní cenou spokojen. Zásoby Joky, z nichž je financován provoz, se tenčí a pokud by se rychle nenašel kupec, správce by musel výrobu ukončit a jen na odstupném by zaplatil tři miliony korun.

"Na velkou budovu v centru města máme tři vážné nabídky," řekl Špelina. Plzeňský Naxos oslovil potenciální zájemce. Jako první se přihlásila firma, která provozuje komerční spisovny.

Kupec by se do šesti měsíců přestěhoval do sousedního menšího objektu, který je opuštěn, ale dříve se tam vyráběly košile Šumavan. Budova je téměř desetinová oproti současnému výrobnímu objektu. Vlastní ji pražský podnikatel, s nímž už Joss koupi dojednal. Podle zástupce kupce textilky Jana Vrátného chce Joss zvýšit produkci klatovské Joky na trojnásobek, nyní činí zhruba 4000 košil měsíčně.

Naxos bude 17. června ještě dražit sousední prodejnu za osm milionů Kč. Předchozí kupec, jenž ji vydražil za 8,5 milionu, nezaplatil.

Správce dražil celou Joku neúspěšně v lednu za 40 milionů korun a začátkem března za 24 milionů Kč. Textilka, po níž chtějí věřitelé 70 milionů Kč, nikdy nepřerušila výrobu a nezvýšila závazky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK