HN: Firma Senior resort postaví 1500 bytů pro seniory

14.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. května (ČTK) - Společnost Senior resort investuje dvě miliardy korun do výstavby 1500 nájemních bytů pro seniory v pěti městech a obcích České republiky. Napsaly to dnešní Hospodářské noviny (HN). Bydlení bude určeno pro důchodce s průměrnými příjmy. Podle deníku se jedná o první projekt tohoto druhu a rozsahu v tuzemsku.

Měsíční nájemné garsonky o velikosti 30 metrů čtverečních pro jednoho člověka má být 6900 korun, dvoupokojový byt s plochou 42 metrů čtverečních pro dva lidi má měsíčně stát 10.800 korun. "Našimi zákazníky jsou senioři s průměrnými příjmy kolem 10.000 korun. Těch si developeři nevšímali, přitom jich je nejvíc, do budoucna až tři miliony," řekl deníku předseda dozorčí rady společnosti Senior resort Stanislav Snášel.

Banky firmě na projekt poskytly úvěry s dlouhými lhůtami splatnosti, protože senioři mají pravidelné a stabilní měsíční příjmy. Developer dostal třicetiletý hypoteční úvěr od společnosti Credoma a pětadvacetileté půjčky od slovinské Ljublanské banky a od UniCredit Bank.

Půjčit si firma musela čtyři pětiny předpokládaných nákladů, z vlastních zdrojů financovala nákup pozemků a vypracování projektů. Náklady snižuje důsledným prověřováním práce stavebních firem. "Kontrolujeme položku po položce, subdodávky si seženeme sami a levněji," řekl HN Snášel.

Svůj první dům pro seniory začne Senior resort budovat v Českých Budějovicích příští čtvrtek. "Ještě letos ale začneme stavět v dalších čtyřech městech," řekl deníku Snášel. Následovat budou Jesenice u Prahy, Tábor, Hodkovičky a Zlín.

Objekt v Českých Budějovicích má v září příštího roku nabídnout k nastěhování 360 míst v bytech s jedním nebo dvěma pokoji. Další domy plánuje firma otevřít v roce 2010. V Jesenici má být v lednu připraveno 270 míst, v Táboře v březnu 150 míst, v Hodkovičkách v červnu 480 míst a ve Zlíně v srpnu více než 200 míst.

V každém domě má být k dispozici nepřetržitá recepce a služby zdravotní sestry, senioři budou mít možnost objednat si donášku jídel nebo nákupy. V objektech má být také ordinace praktického lékaře, společná jídelna i pro veřejnost, cukrárna, kadeřnictví a masážní salon.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK