Falcon EU Mimoň má insolvenčního správce

16.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mimoň (Českolipsko) 16. června (ČTK) - Výrobce dřevěného ohýbaného nábytku Falcon EU v Mimoni na Českolipsku má ekonomické potíže. Krajský soud v Ústí nad Labem zahájil na žádost několika zaměstnanců insolvenční řízení a 11. června určil firmě insolvenčního správce Františka Hendrycha. Se stavem společnosti se teprve seznamuje. Už nyní jsou ale přihlášeny pohledávky za 19 milionů korun, řekl Hendrych. Podnik se zhruba stovkou zaměstnanců je bez vody a elektřiny a podle správce nelze vyloučit, že skončí v konkurzu.

Není to poprvé, co se Falcon dostal do problémů. Už před třemi lety se firma kvůli problémům s odbytem dostala do potíží a změnila majitele. V lednu 2006 pak prohlásil na společnost krajský soud konkurz a současný majitel - původně zlínská firma Matre, koupil podnik v dražbě za 50 milionů korun. Další miliony ale musel nový vlastník do výroby investovat. Stejně jako předchozí majitel ale doplatil na silnou korunu. Falcon se navíc v minulosti orientoval především na americký trh, kde ale zkrachovali dva jeho odběratelé. Falcon nyní dluží dodavatelům, pojišťovnám a také mzdy svým zaměstnancům, kteří se proto obrátili na soud a na úřad práce.

"O vyplácení mezd požádalo zatím kolem stovky pracovníků," řekla mluvčí českolipského úřadu práce Marcela Ottová. První z nich dostanou podle ní své peníze v nejbližších dnech. Situace pracovníků je podle ní o to horší, že už ji zažívají v krátké době podruhé. "Řada lidí už proto na nic nečeká a hledají si práci jinde," dodala Ottová. Pokud by podnik zkrachoval, nemuselo by to podle ní mít výrazný dopad na trh práce. Českolipsko nabízí na 1300 volných pracovních míst. "Problém ale je, že velká část pracovníků je ve vyšším věku a budou hůř hledat uplatnění," dodala Ottová.

Podle mimoňského starosty Františka Kaisera je situace o to těžší, že většina pracovníků podniku byla z Mimoně. "Ve městě budou jinou práci hledat jen těžko, ještě před revolucí tu bylo sice 16 podniků, pokud se zastaví i Falcon, zůstanou jen dva," popsal situaci ve městě starosta. Většina ze stovky lidí, kteří ještě ve Falconu zůstali, je podle něho ve věku kolem 50 let, a tak budou zřejmě novou práci hledat obtížně. Dodal, že s majitelem firmy je město v kontaktu. "Jednal o vstupu strategického partnera, insolvenční řízení ale jednání zastavilo," dodal Kaiser.

Falcon Mimoň vyrábí ohýbaný dřevěný nábytek od roku 1870 a ve městě patří k největším zaměstnavatelům. Z pohledu moderního evropského designu je sortiment Falconu poněkud zastaralý a těžkopádný. Firma nabízí původní historické vzory nábytku značky Fischel a velký výběr židlí a křesel určených především americkým klientům, v Evropě se takový sortiment uplatňuje jen obtížně. Americký trh žádá klasiku, tmavé barvy a mohutnou kostru, v Evropě se naopak uplatňují světlejší barvy a subtilnější konstrukce, které nabízí firma v mnohem menším výběru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK