Pivovary Staropramen pozastaví prodej piva kvůli obsahu louhu

26.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 26. června (ČTK) - Pivovary Staropramen částečně pozastaví prodej piva Sládkův Měšťan vyrobeného v dceřiném pivovaru Ostravar. Firma tím reaguje na pondělní případ, kdy žena z Ostravy vypila pivo s louhem a skončila v nemocnici. Pivovary Staropramen to uvedly v tiskovém prohlášení s tím, že šlo zřejmě o ojedinělý případ louhu v láhvi.

Půllitrové láhve šarže 307, s trvanlivostí do 5. října, nebude firma prodávat, dokud se neprokáže zdravotní nezávadnost piva.

Šedesátiletá žena zakoupila pivo v prodejně v Ostravě-Porubě. Podle informací ČTK ji po vypití začalo mírně pálit v krku, proto vyhledala lékaře. V současné době je už v pořádku. Případem se zabývají ostravští policisté. Z ublížení na zdraví podezřívají zatím neznámého zaměstnance pivovaru, který při stáčení piva nechal v lahvi louh, uvedla policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Vedení společnosti zatím očekává oficiální výsledky laboratorního šetření od krajských hygieniků. Firma zkontrolovala všechny výrobní záznamy a nenašla žádné odchylky. "Všechny kontrolní mechanismy... byly v době výroby této šarže plně funkční," sdělila společnost. Žádné závady podle ní nezjistila ani zemědělská a potravinářská inspekce.

Přesto společnost vyzývá zákazníky, kteří pivo z šarže 307 zakoupili, aby to oznámili na telefonní lince číslo 251027251. Výrobce jim pivo vymění. Informaci o číslu šarže najdou lidé na spodní straně přední etikety.

Podle lékařů vypití většího množství louhu může způsobit poleptání sliznice, žaludku i celého trávicího ústrojí, což může skončit i smrtí.

V srpnu 2000 se přiotrávil louhem obsaženým v lahvovém pivu pětačtyřicetiletý muž z Prahy 6. Muž po vypití piva ucítil prudkou bolest v krku a poté se v křečích zhroutil. Podobný případ se stal o dva roky později. Louhem se přiotrávila třicetiletá žena z Pardubic, která se napila kontaminované Hanácké kyselky. Podle jejího výrobce ale šlo o nekalou soutěž a šíření poplašné zprávy, protože potravinářská inspekce obsah louhu vyloučila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK