Francouzská skupina Michel Thierry může koupit strakonické Fezko

26.06.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 26. června (ČTK) - Strakonickou firmu Fezko může koupit francouzská skupina Michel Thierry Group. Povolil to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), sdělil jeho mluvčí Kristián Chalupa. Fezko, jednoho z největších evropských výrobců autotextilií s loňskými tržbami kolem 1,5 miliardy korun, dosud vlastnil nizozemský Stark B.V. sdružující evropské a americké investory.

Po spojení s Francouzi bude mít nový podnik příjmy zhruba 300 milionů eur ročně (asi 7,2 miliardy korun). "Fúzí společností Michel Thierry a Fezko, a.s. vznikne jednička v oblasti průmyslu textilií pro automobilový průmysl," uvedl už dříve ředitel Stark B.V. Mikael Ahlström.

Fezko ročně vyprodukuje přes pět milionů metrů látek a potahy dodává řadě světových automobilek. Dcerou strakonické textilky byl donedávna i Tonak Nový Jičín, který vyrábí klobouky. Tato firma ale ještě před fúzí přešla přímo pod Stark B.V., potvrdil dnes generální ředitel Tonaku Michal Šimek.

Fezko, o které se nedávno zajímala investiční skupina RPG podnikatele Zdeňka Bakaly, loni zvýšilo tržby o 6,3 procenta na rekordních 1,465 miliardy korun. Letos chce překonat hranici 1,5 miliardy Kč. Zisk nezveřejňuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK