E15: CzechInvest pozastavil přijímání žádostí o investiční pobídky

15.07.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. července (ČTK) - Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest pozastavila přijímání žádostí o investiční pobídky pro technologická centra a strategické služby. Důvodem je fakt, že částka pro tento rok 770 milionů korun již byla rozdělena. Informuje o tom deník E15. Program by měl být znovu spuštěn na přelomu letošního a příštího roku, ale už v nové podobě.

Ministestvo průmyslu a obchodu (MPO) předložilo vládě novelu zákona, která ruší daňové pobídky pro zpracovatelský průmysl. Zároveň připravuje změny, které se týkají podpory strategických služeb a technologických center. MPO hodlá podpořit jen skutečně technologicky vyspělá vývojová centra a zrušit by se podle šéfky CzechInvestu Alexandry Rudyšarové měly pobídky pro call centra, uvedl deník.

"Považuji to za správné, tato služba nepřináší přidanou hodnotu," zdůraznila Rudyšarová. Z nového programu také možná vypadnou pobídky na školení a rekvalifikaci zaměstnanců. Výkonný ředitel technologické agentury CzechINVENT René Samek podle deníku předpokládá, že i po pozastavení příjmu žádostí bude program obnoven, ovšem bez grantů na školení nových zaměstnanců. To ale podle něj učiní program méně konkurenceschopným vůči podobným programům v jiných zemích.

CzechInvest působí jako prostředník mezi Evropskou unií a podnikateli při čerpání peněz ze strukturálních fondů EU a je podřízen MPO. Agentura loni zprostředkovala rekordních 182 investičních projektů v hodnotě bezmála 71 miliard Kč. Nejaktivnějšími investory byly loni poprvé české podniky, které v 55 projektech přislíbily investice za 15 miliard Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK