Ropa roste, boje v Gruzii narušily místní dodávky

11.08.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Ceny americké ropy v pondělí rostly, a částečně tak vymazávaly ztrátu 5 dolarů z předchozí seance, když boje mezi Ruskem a Gruzií narušily...

...dodávky z oblasti Kaspického moře.

V 11:55 stoupal barel americké ropy <CLc1> o 0,78 dolaru na 115,98 dolaru, na dohled denního vrcholu 116,90.

Ropa stále ztrácí 21 procent na historický rekord 147,27 z 11.července s tím, jak ji sráží obavy ze zpomalení poptávky.

"Klíčovým faktorem pro dnešní nárůst cen ropy je vojenský konflikt v Gruzii," řekl David Moore, analytik u Commonwealth Bank of Australia v Sydney. "Zčásti jde také o technické zotavení po pátečním prudkém poklesu."

Konflikt v separatistické Jižní Osetii vedl k pozastavení dodávek ázerbájdžánské ropy a paliv přes dva gruzínské přístavy, uvedla v sobotu ázerbájdžánská státní energetická firma SOCAR.

Kazachstán také zastavil dodávky své ropy přes gruzínské Batumi.

Ani jedna ze zemí však není na gruzínském tranzitu závislá, neboť obě využívají i ropovody.

Kavkazská krize se v pondělí zhoršovala. Ruské jednotky a těžká technika vnikly do dvou separatistických regionů v Gruzii a gruzínské dělostřelectvo ostřelovalo Ruskem ovládané hlavní město Jižní Osetie.

Moskva předložila ultimátum pro více než 1500 gruzínských vojáků umístěných v provincii Zugdidi poblíž Abcházie, druhé odštěpenecké enklávy západně od Jižní Osetie, aby odzbrojili, jinak jim hrozí ruský útok. Vláda v Tbilisi požadavek bleskově odmítla.

Doutnající konflikt mezi Ruskem a Gruzií vybuchl minulý čtvrtek, když Tbilisi znenadání vyslalo své jednotky, aby obnovily vládu nad proruskou Jižní Osetií, jež vyhlásila jednostranně samostatnost v 90.letech.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK