Značku Klasa na Zemi živitelce získalo 20 výrobků

21.08.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 21. srpna (ČTK) - Značkou Klasa ministr zemědělství Petr Gandalovič ocenil 20 výrobků. Za pět let existence národní známky kvality ji tak získalo 1418 produktů od 217 firem. Prvně Klasu v roce 2003 za mimořádně kvalitní produkty předal ministr zemědělství na Zemi živitelce. Dnes ji při slavnostním zahájení největšího agrosalonu v Česku převzalo 11 firem, pět společností získalo ocenění poprvé.

Oceněny byly například vejce, dezerty, preclíky, drůbežářské produkty, obložené bagety či mléčné výrobky. Prvně si značku kvality ze Země živitelky odváží Agropodnik Hodonín, výrobce dezertů pro diabetiky Altis Kolín a dceřiná společnost firmy Hamé BAPA, která vyrábí obložené bagety a sendviče. Nově ocenění získal i Drůbežářský závod Klatovy, řeznictví a uzenářství František Šutera a výrobce zeleniny Zelenina Malé Hoštice, uvedl mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimír Voráček.

"Myslím, že Klasa deklaruje to, co české zemědělství může a umí produkovat. Chceme tím dosáhnout také toho, že oslovujeme českého spotřebitele, aby dával přednost českým výrobkům, protože si myslíme, že si to zaslouží," řekl ČTK Jan Fibinger, generální ředitel nově oceněné společnosti Agropodnik Hodonín. Dodal, že systémy kontrol, které ocenění provázejí, jsou velmi náročné a firma bude muset dokázat, že si značku Klasa zaslouží.

Nejvíc oceněných výrobků pochází z Jihočeského kraje, kde už značku získalo 163 produktů od 19 firem. Mezi dnešními oceněnými ale nebyly jihočeské firmy zastoupeny. Poslední příčku mezi regiony zatím s velkým odstupem drží Liberecký kraj s pouhými čtyřmi výrobky.

Klasu uděluje kvalitním českým potravinářským a zemědělským výrobkům ministr zemědělství od roku 2003. Značku spravuje od počátku roku 2004 Státní zemědělský intervenční fond.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK