Škoda Transportation získala opravny vagonů Movo

24.09.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. září (ČTK) - Plzeňská Škoda Transportation ze skupiny Škoda Holding koupila firmu Movo, která se věnuje opravám vagonů. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Cena transakce nebyla zveřejněna; obchod ještě musí schválit Úřad na ochranu hospodářské soutěže.

"Podepsali jsme smlouvy na koupi Mova, čekáme na vyjádření antimonopolního úřadu," potvrdil deníku šéf Škody Transportation a místopředseda představenstva Škody Holding Tomáš Krsek. Škoda podle něj majitele oslovila a vyjednávala s nimi zhruba čtyři měsíce.

Deník připomíná, že Movo s firmami Pars Nova a ČKD Vagonka, které Škoda koupila již dříve, spojuje to, že všechny v minulosti získaly velké zakázky od Českých drah.

Movo patřilo od roku 1992 pěti plzeňským podnikatelům. Před rokem spolu se slovenskou ŽOS Trnava uspělo v tendru na zakázku za stovky milionů korun, a to na modernizaci vagonů Českých drah. Před dvěma lety získala firma se škodou také kontrakt na opravu 50 vozů pražského metra. Movo mělo loni tržby přes 370 milionů korun a hrubý zisk 23 milionů. Podle neoficiálních informací však firma nebyla v dobrém stavu a příští rok by musela drážní zakázky nově vysoutěžit.

Plzeňská Škoda se podle MfD i díky Movu stane firmou, jež si nejvíce ukousne z 12miliardového balíku, který České dráhy dostaly na modernizaci svého více než pětitisícového vozového parku. Škoda Transportation loni podle výroční zprávy vydělala 1,2 miliardy korun při tržbách 4,2 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK