ÚOHS: Stát by mohl BCT pomoci okamžitě, zatím bez schvalování EK

30.09.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 30. září (ČTK) - Stát by mohl sklářské skupině Bohemia Crystalex Trading (BCT), která se potýká s nedostatkem provozního kapitálu, pomoci okamžitě. Finanční podporu, která by dočasně zajistila chod závodů, by zatím nemusela schvalovat Evropská komise. Zabývala by se až následným restrukturalizačním plánem, který by musela firma vypracovat po získání prvních peněz. Řekl to místopředseda antimonopolního úřadu Kamil Rudolecký.

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) v pondělí veřejnou podporu pro firmu razantně odmítl. Podle Rudoleckého by mělo její schválení Evropskou komisí šanci na úspěch, pokud by firma ve spolupráci se státem připravila kvalitní restrukturalizační plán. Rudolecký připomněl, že v minulosti dostaly podobný typ pomoci například některé tuzemské ocelárny. Mohlo by jít podle potřeby o desítky milionů i miliardy korun, doplnil.

Skupina BCT patří k desítce největších sklářských firem na světě a majetkově je spřízněná se společností Porcela Plus. BTC zaměstnává kolem 7000 lidí. Část zaměstnanců je nyní v nejistotě, protože některým závodům hrozí ukončení výroby. Osud skláren v Poděbradech a Světlé nad Sázavou bude podle vedení firmy záviset na jednání insolvenčního správce. Výpovědi však prý zatím žádný ze zaměstnanců nedostane.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK